Ako vytvoriť perfektný tvar obočia

Perfektný tvar obočia skutočne existuje! Pre každý typ tváre trochu iný, a tak môže byť občas trochu náročnejšie ten správny tvar nájsť. Pokiaľ vás navyše trápi príliš krátke, tenké alebo zrastené obočie, môže sa jeho úprava zdať ako nadľudský výkon. V tomto článku sa preto pozrieme na to, ako nájsť správny tvar obočia, ako vyriešiť prípadné nedostatky, aj aké trendy v úprave obočia vládnu tento rok. A na záver pre vás máme šablónu, podľa ktorej obočie vytvarujete bez jediného zaváhania!

Ako vybrať tvar obočia podľa typu tváre

Pokiaľ neberiete úpravu obočia na ľahkú váhu, potom iste viete, že by ste ho nemali vytrhávať a líčiť, ako sa vám práve zapáči. Obočie totiž tvorí na vašej tvári pomerne výrazný prvok. A zatiaľ čo šikovne upravené obočie, ktoré k vašej tvári dobre sadne, môže podčiarknuť vašu prirodzenú krásu, v opačnom prípade môžete skončiť s obočím, ktoré budí skôr nežiaducu pozornosť.

A pritom to nie je vôbec zložité! Najlepšie na vašej tvári vyzerá prirodzený tvar obočia, ktorý nijak zvlášť nemeníte. Pokiaľ ale chcete tvar obočia napriek tomu aspoň trochu upraviť, pripravili sme jednoduchého sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť ten správny tvar obočia pre vás.

Aký tvar obočia sa hodí k vášmu typu tváre?

Oválna tvár

S oválnou tvárou si môžete dovoliť trochu experimentovať, pretože vám pristane prakticky všetko. Ideálne je mierne zaoblené obočie s prirodzeným oblúkom, ktorý kopíruje tvar očí. Vyhnite sa príliš tenkému obočiu, ktoré by tvár opticky predĺžilo.

Okrúhla tvár

Pre okrúhlu tvár zvoľte obočie s vyšším oblúkom, ktorý pomôže vytvoriť ilúziu užšieho tvaru tváre. Vrchnú klenbu môžete jemne zvýrazniť ceruzkou. Vyhnite sa zaoblenému a rovnému obočiu, tieto tvary vašu tvár ešte viac zaguľacujú.

Hranatá tvár

Zvýraznite hranatý tvár mierne zaobleným alebo ľahulinke klenutým obočím. Vyhnite sa ale rovnému obočiu, ktoré tvár urobí ešte hranatejším, a ostrej klenbe, s ktorou budú vaše rysy vyzerať príliš tvrdo.

Tvár v tvare srdca

Tvár v tvare srdca najlepšie podčiarkne zaoblené obočie s miernym oblúkom, ktorý vyvažuje širšie čelo a úzku bradu. Nehodí sa naopak tenké alebo vysoko klenuté obočie.

Podlhovastá tvár

Podlhovastá tvár vyzerá najlepšie s rovným a plochým obočím, jemne pretiahnutým do strán. Naopak mu ani trochu nelichotí príliš klenuté obočie, ktoré tvár len predlžuje.

Nájdite svoj správny tvar obočia

Aby bol tvar obočia skutočne bezchybný, je tiež potrebné myslieť okrem typu vašej tváre aj dĺžku obočia. Začnite teda vyznačením bodov, kde by vaše obočie malo začínať a končiť. Nájdete ich jednoducho:

1. Vezmite si dve ceruzky (aspoň jednu z nich na oči alebo obočie).

2. Jednu ceruzku pritlačte zo strany k nosu – ani veľa, ani málo. Tam, kde sa stretne s vašim obočím, urobte čiarku. Tu vaše ideálne obočie začína.

3. Potom ceruzku umiestnite tak, aby prechádzala od kútika nosa cez vonkajší kútik oka a ďalej. V mieste, kde pretne vaše obočie, urobte ďalšiu čiarku. Tu bude obočie končiť.

4. Nakoniec nakloňte ceruzku tak, aby od kútika nosa prechádzala vonkajším okrajom zrenice (pozerajte sa pri tom priamo pred seba) a ďalej. Tam, kde sa stretne s obočím, by malo mať obočie striešku, tzn. najvyšší bod.

Úpravy rôznych typov obočia

Aj keď vďaka šikovnému vytrhávaniu, farbeniu a dokresľovaniu môžete mať obočie presne podľa svojich predstáv, niekedy to môže dať dosť práce. Obzvlášť pokiaľ vám pri obočí genetika práve nepriala.

Nie každý sa totiž narodil s hustým, dlhým obočím, ktoré dokonale rámuje tvár - popravde také šťastie má naozaj len málokto. A tak je možné, že sa stretávate s obočím, ktoré je o niečo užšie, redšie alebo svetlejšie, ako by ste si predstavovali. Vďaka deNatura séru na obočie podporíte rast hustého a dlhého obočia, klinické štúdie preukázali dlhšie a hustejšie obočie po 4-8 týždňoch užívania. Následne upravujte podľa svojho typu obočia.

#produkty#/sera-na-oboci-denatura/

Ako si upraviť obočie podľa typu

Máme pre vás ale dobrú správu: nech má vaše obočie akékoľvek nedostatky, s drobnou úpravou môže byť úplne dokonalé! Poďme sa pozrieť, aké sú najčastejšie typy problematického obočia a ako si s nimi poradiť.

#produkty#/serum-na-oboci-samostatne/

Krátke obočie

Ak ste sa zarazili nad naším návodom, ako nájsť svoj správny tvar obočia, pretože vaše obočie tak ďaleko nesiaha, nezúfajte. Krátke obočie môže opticky zmenšovať vaše oči a naopak zväčšovať čelo, ale s trochou snahy je možné tento nedostatok zakryť.

Krátke obočie najskôr vyčešte nahor, aby ste videli jeho prirodzený tvar a dĺžku, a ceruzkou alebo tieňmi obočia dokreslite. Vyplňte riedke miesta a trochu ho pretiahnite, aby pôsobilo dlhšie. Pokiaľ vás trápi krátke obočie, mali by ste sa tiež vyhnúť akémukoľvek vytrhávaniu.

Tenké obočie

Tenké obočie je často pozostatkom módy predchádzajúcich dekád, ktorá vyžadovala vytrhávanie obočia do úzkych prúžkov. Pokiaľ vám obočie od tej doby nenarástlo alebo ste sa s tenkým obočím skrátka narodili, napravte to opäť trochou podfarbenia.

Ceruzkou na obočie alebo tiene vyplňte medzery a krátkymi jemnými ťahmi nakreslite nové „chĺpky“. Nemaľujte príliš výrazne, aby obočie nevyzeralo neprirodzene.

Svetlé obočie

Možno sa stretávate s príliš svetlým, až skoro neviditeľným obočím. Tento problém má veľmi jednoduché riešenie. Pomocou ceruzky na obočie alebo tieňov môžete obočie jednoducho podfarbiť a zvýrazniť. Dajte si však pozor, aby ste to neprehnali. Svetlovlásky by mali voliť farbu obočia zhruba o dva odtiene tmavšie, než je ich farba vlasov.

Rovné obočie

Veľa ľudí trápi tiež to, že ich obočie postráda oblúk a pôsobí mdlo. Rovné obočie môže spôsobiť, že aj vaša tvár vyzerá trochu nevýrazne. Problém s rovným obočím má ale jednoduché riešenie.

Najprv vyčešte chĺpky smerom nahor, aby bol vidieť prirodzený tvar obočia. Pomocou ceruzky vykreslite nad obočím jemný oblúk. Kreslite smerom od vnútorného kútika a smerujte oblúk postupne nahor, až do bodu, kde by vaše obočie malo byť najvyššie, potom pomaly klesajte. Krátkymi jemnými ťahmi dokreslite chĺpky, aby vyplňovali váš nový oblúk, a pomocou tieňov vytvorte jednotný vzhľad obočia.

Spojené obočie

Pokiaľ vás trápi naopak príliš husté obočie, ktorému chýba prirodzená medzera, máme riešenie aj pre vás. Začnite vytrhaním prebytočných chĺpkov nad koreňom nosa, na konci obočia a nad obočím. Chĺpky, ktoré sú nielen husté, ale aj neprimerane dlhé, môžete tiež vytrhať. Pokiaľ vám tak vzniknú riedke miesta, dokreslite ich jemne ceruzkou alebo tieňmi.

Husté obočie inak nie je potrebné žiadnym spôsobom zvýrazňovať. Môžete ho ale zafixovať pomocou laku na vlasy, aby držalo tak, ako má.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Lupiny v obočí: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbaviť raz a navždy

Úprava obočia

Už viete, kde by vaše obočie malo začínať a končiť, ktorý tvar je pre vašu tvár ideálny aj ako vyriešiť prípadné nedostatky? Poďme sa teda pustiť do samotnej úpravy obočia!

Ako si vytrhať obočie

Vytrhávanie obočia je na prvý pohľad jednoduchá súčasť beauty rutiny. Pomôže vám dosiahnuť presne taký tvar obočia, ktorý si predstavujete, a podčiarknuť rysy tváre – teda v ideálnom prípade. Kto už to niekedy s trhaním obočia trochu prehnal, ten dobre vie, že to vždy také ľahké nie je. Najskôr obočie načešte jedným smerom pomocou deNatura kefky 2v1.

Aby sme vám vytrhávanie obočia čo najviac uľahčili, spísali sme pár základných tipov:

  • Pripravte pokožku – Očistite tvár a odstráňte make-up aj nečistoty. Zabránite tak vzniku infekcie.
  • Znecitlivte oblasť – Pokiaľ je pre vás trhanie obočia bolestivé, použite znecitlivujúci krém alebo ľadový obklad.
  • Vytrhávajte obočie po kúpeli – Teplá voda pomáha otvoriť folikuly chĺpkov, takže po sprche alebo kúpeli je trhanie obočia menej bolestivé.
  • Rešpektujte prirodzený tvar obočia
  • Vytrhávajte v smere rastu chĺpkov – Nielen že to bude menej bolieť, ale aj to zabráni zarastaniu chĺpkov.
  • Vytrhávajte po jednom chĺpku
  • Po vytrhávaní pokožku upokojte – Až skončíte, použite jemné tonikum alebo gél z aloe vera, ktoré má na pokožku upokojujúce účinky. Tiež chvíľu počkajte, než použijete hutné hydratačné krémy alebo make-up.

Tip od deNatury:

Chcete obočie tiež nalíčiť? Ako namaľovať obočie: návod pre začiatočníkov i pokročilých

Ako na zrastené obočie

Pokiaľ vás trápi zrastené obočie, potom je práve vytrhávanie hlavný spôsob úpravy, ktorý vaše obočie vyžaduje. Akonáhle to ale zvládnete, máte vyhraté – husté obočie obvykle nie je potrebné nijako zvýrazňovať ani farbiť. Všetky zásady, ktoré sme už spomenuli, platia aj pri vytrhávaní zrasteného obočia – len ich doplníme o pár extra tipov:

  • Určite si hranice obočia - Chápeme, že sa chcete pustiť do vytrhávania chĺpkov čo najskôr, ale začnite rovnako ako všetci ostatní - určite si, kde by obočie malo mať hranice.
  • Sústreďte sa na symetriu - Ak vytrhávate viac chĺpkov, je ľahké nechať sa trochu uniesť. Preto si strážte, aby obe obočia vyzerali rovnako.
  • Udržujte obočie pravidelne – Aby ste udržali medzeru medzi obočími, počítajte s pravidelným vytrhávaním 1–2krát týždenne.

(Semi)permanentné metódy úpravy obočia

Úprava obočia môže byť občas vyčerpávajúca. Pokiaľ vás predstava pravidelného vytrhávania a každodenného líčenia obočia desí, môžete zvážiť aj niektorú z profesionálnych metód úprav obočia. Dobre si to ale premyslite - také úpravy totiž vydržia aj niekoľko rokov.

Laminácia obočia

Veľmi obľúbenou a jednoduchou úpravou obočia je laminácia. Spočíva v urovnaní chĺpkov a ich zafixovaní. Vytvorí tak výraznejší a plnší vzhľad, ktorý vydrží 4-6 týždňov.

Farbenie obočia

Podobne ako na vlasy aj na obočie môžete použiť semipermanentnú farbu na jeho zvýraznenie. Pri farbení vlasov a obočia ale nevoľte rovnakú farbu – pri svetlých vlasoch by obočie malo byť o 1–2 odtiene tmavšie a pri tmavých vlasoch naopak svetlejšie.

Tetovanie obočia

Tetovanie je úprava obočia, ktorá vám vydrží najdlhšie. Princíp je jednoduchý - do pokožky sa nanáša farba, ktorá vyvoláva dojem hustejšieho obočia. Existujú dva základné typy tetovania obočia:

  • Púdrové obočie – Pri tomto type sa do kože tetujú malé bodky, ktoré zafarbujú redšie miesta. Púdrové obočie vydrží 2–3 roky.
  • Microblading obočie – Pri microbladingu sa netetujú bodky, ale jemné linky, ktoré pripomínajú chĺpky obočia. Táto technika vydrží približne 1–1,5 roka.

Trendy v úprave obočia 2023

Fluffy alebo moderné obočie je prirodzené

Fluffy obočie patrí k najobľúbenejším trendom – hlavne preto, že nevyžaduje skoro žiadnu úpravu. Po rokoch zložitých úprav a vytrhávania tento rok totiž frčí prirodzené, husté a plné obočie. Pokiaľ tak vaše obočie prirodzene nevyzerá, môžete si k fluffy trendu pomôcť dokreslením, stmavením a zafixovaním.

Odfarbené obočie dá vyniknúť make-upu

Tento rok ste si tiež mohli všimnúť opak, teda zosvetlené obočie. To zjemňuje rysy tváre a dáva vyniknúť výraznému make-upu.

Čiarka v obočí je evergreen

Už prekvapivo dlho sa medzi trendmi drží aj čiarka v obočí. Princíp je jednoduchý – pomocou pinzety alebo žiletky vyholíte v obočí čiarku (typicky v poslednej tretine obočia). A pokiaľ je vám to málo, môžete ich pokojne vytvoriť niekoľko.

Tenké obočie sa vracia

Určite ste si v posledných rokoch všimli, že sa móda čoraz častejšie vracia do deväťdesiatych. A tak došlo k nevyhnutnému - po crop topoch, zvonáčoch a džínsových bundách si svoju cestu späť našlo aj tenké obočie. Poučili sme sa ale z chýb, a tak je tenké obočie v roku 2023 oveľa umiernenejšie.

Výrazné a veselé farebné obočie

Pokiaľ chcete svoje obočie trochu rozjasniť, tohtoročné trendy vám prajú. Od trendu prirodzeného obočia sa môžete vydať aj k úplnému opaku a zvýrazniť obočie dúhovými farbami.

Šablóny na obočie na vytlačenie

Obočie máte v požadovanej dĺžke a hustote vďaka séru na obočie dostatku vitamínov a potrebujete už len pomôcť s vytvorením perfektného tvaru? Tak práve pre vás sme pripravili šablóny na vytlačenie, podľa ktorých si obočie vytvarujete raz-dva.

Ako funguje naše sérum na obočie

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Som profesionálna kozmetička a v spoločnosti deNatura pomáham pri testovaní a vývoji nových produktov. Okrem toho ma môžete vidieť aj na fotkách a videách, ktoré tvoríme. Vo voľnom čase rada športujem, pečiem a hlavne skúšam rôzne nové kozmetické produkty.