Podľa čoho si vybrať najlepšie sérum na mihalnice?

Vaše mihalnice nie sú také dlhé, husté a plné, ako by ste si predstavovali? Máte pocit, že vypadávajú rýchlejšie, než rastú? Potom ste tu správne! Pozrieme sa spoločne na to, ako mihalnice rastú, ako môžete ich rast podporiť pomocou séra a podľa čoho to najlepšie sérum pre vaše mihalnice vybrať.

Ako prebieha rast mihalníc

Rast mihalníc funguje na rovnakom princípe, ako pri ostatných typoch ochlpenia na ľudskom tele – vrátane vlasov, fúzov, chlpov a obočia. Vyrastajú z malých štruktúr v pokožke, ktoré sa nazývajú vlasové folikuly.

Vo folikuloch sa všetko začína produkciou vlasových buniek, z ktorých neskôr vznikajú mihalnice. Bunky sa pohybujú nahor, vyrastajú z folikulu a plnia sa bielkovinou zvanou keratín, ktorá im dodáva pevnosť a štruktúru. Mihalnice postupne rastú a predlžujú sa, kým nedosiahnu svoju maximálnu dĺžku. Akonáhle k tomu dôjde, mihalnica vypadne a uvoľní miesto pre novú mihalnicu, ktorá vyrastie na jej mieste.

Ako rýchlo rastú mihalnice

Každá mihalnica prechádza procesom rastu – od bunky cez predlžovanie až po vypadnutie – nezávisle od ostatných. To znamená, že každá mihalnica, ktorú aktuálne na svojom očnom viečku vidíte, vrátane tých, ktoré ešte ani nevidíte, sa nachádza v inej fáze rastového cyklu. Fázy rastového cyklu existujú celkom tri, z ktorých každá trvá rozdielne dlhý čas.

Anagénna fáza rastu mihalníc

Anagénnou fázou sa to všetko začína. Dochádza pri nej k rýchlemu deleniu a produkcii buniek vo vnútri vlasového folikulu. Z buniek postupne vzniká mihalnica a začína rásť do dĺžky. Mihalnica pokračuje v raste až do chvíle, keď folikul začne prechádzať do ďalšej rastovej fázy. To znamená, že výsledná dĺžka mihalnice záleží do veľkej miery od toho, ako dlho trvá jej anagénna fáza. Zvyčajne to býva približne 30 – 45 dní.

Katagénna fáza rastu mihalníc

Katagénna fáza strieda fázu anagénnu. Ide o prechodnú fázu, ktorá trvá približne 2 – 3 týždne. Vlasový folikul sa pri nej zmršťuje. Mihalnica zostáva na svojom mieste, ale už ďalej nerastie.

Telogénna fáza rastu mihalníc

Poslednou fázou je fáza telogénna, teda pokojová. Mihalnica pri nej stále zostáva na svojom mieste, ale folikul pod ňou začína tvoriť novú mihalnicu. Telogénna fáza trvá približne 3 mesiace a končí tým, že stará mihalnica vypadáva. Na jej mieste začína vyrastať nová a celý rastový cyklus sa opakuje.

deNatura tip

Rastový cyklus mihalníc je hlavným dôvodom toho, že sa u každej zákazníčky prejavia prvé účinky séra na mihalnice po rozdielne dlhom čase – záleží totiž na tom, v ktorej fáze cyklu sa jej mihalnice práve nachádzajú. Do 3 mesiacov ale môžeme garantovať výsledky úplne všetkým!

Čo ovplyvňuje rast mihalníc

Rast mihalníc je – rovnako ako všetky procesy v ľudskom tele – závislý od viacerých faktorov. V najväčšej miere ovplyvňujú činnosť vlasových folikulov tieto faktory:

  • Vek (s pribúdajúcim vekom sa rast mihalníc spomaľuje)
  • Genetické predispozície
  • Hormonálne zmeny
  • Starostlivosť o oblasť očí
  • Stravovanie a dostatok vitamínov

Ako podporiť rast mihalníc?

Pokiaľ vás trápia krátke lámavé mihalnice, máme pre vás niekoľko tipov, ako ich posilniť a podporiť ich rast:

  • Zaraďte do stravy dostatok vitamínov – vitamíny a minerály majú na rast a zdravie mihalníc veľký vplyv. Pridajte do svojho jedálneho lístka potraviny bohaté na biotín, niacín, kyselinu pantoténovú, vitamíny A, C a E a nezabudnite na minerály, ako sú železo a zinok. A ak chcete mať istotu, že svojim mihalniciam dávate úplné maximum, doprajte im vitamínový komplex deNatura.
  • Buďte k mihalniciam šetrní – dajte pozor, aby ste ich nepoškodili a nepolámali. Môže k tomu dôjsť pri trení očí, ťahaní mihalníc a neopatrnom odstraňovaní mejkapu.
  • Mihalnice dôkladne odličujte  – čo ako ste večer unavení, urobte si čas na dôkladné odlíčenie maskary a mejkapu pomocou šetrného odličovača. Zvyšky kozmetiky a nečistôt mihalnice zbytočne zaťažujú a môžu spôsobiť ich lámavosť.
  • Vyskúšajte sérum na mihalnice – pokiaľ chcete podporiť rast mihalníc naozaj vo veľkom, vyskúšajte rastové sérum. Obsahuje kombináciu účinných zložiek, ktoré mihalnice vyživujú a podporujú ich zdravý rast.

Ako sérum na mihalnice funguje

Sérum na mihalnice patrí k najúčinnejším spôsobom, ako podporiť rast mihalníc (A úplne najlepšie funguje v kombinácii s ostatnými tipmi, ktoré sme uviedli!). Séra sú navrhnuté tak, aby poskytli folikulom potrebnú dávku výživy a pomohli im produkovať dlhšie, hustejšie a silnejšie mihalnice. Aj keď sa rôzne typy sér líšia zložením a mnohokrát aj efektivitou, ich mechanizmus je obvykle veľmi podobný.

Vyživuje vlasové folikuly

Podpora rastu mihalníc začína od vlasových folikulov. Preto sú séra navrhnuté tak, aby ich zloženie poskytovalo folikulom výživu, ktorú potrebujú na správnu činnosť. Pri výbere toho najlepšieho séra na mihalnice hľadajte v jeho zložení rastlinné výťažky a peptidy, ktoré dodávajú folikulom minerály, antioxidanty, aminokyseliny a biotín s pantenolom, ktoré hrajú zásadnú úlohu v produkcii keratínu.

Dostatočnú výživu vlasovým folikulom nepriamo zaisťujú aj ďalšie látky, ako je extrakt z kórejského ženšenu (Panax Ginseng), extrakt z rastliny Swertia Japonica alebo extrakt z koreňa puškvorca obyčajného (Acorus Calamus). Podporujú totiž cirkuláciu krvi, ktorou sa k folikulom dostávajú potrebné živiny a kyslík.

Predlžuje anagénnu fázu rastového cyklu

Séra na mihalnice tiež predlžujú anagénnu fázu cyklu, počas ktorej mihalnice rastú do dĺžky. Už sme spomenuli, že dĺžka anagénnej fázy má rozhodujúci vplyv na výslednú dĺžku mihalníc. To znamená, že keď sérum túto fázu predĺži, mihalnice dosiahnu väčšiu dĺžku.

O predĺženie rastovej fázy mihalníc sa v sérach starajú peptidové komplexy, ako je biotinoyltripeptid-1 a myristoylpentapeptid-17. Tieto peptidy stimulujú tvorbu keratínu, ktorý je dôležitý pre tvorbu štrukturálneho proteínu v mihalniciach, čím im umožňujú rásť dlhšie a podporujú ich celkové zdravie.

Niektoré séra na mihalnice využívajú na oddialenie telogénnej fázy analógy prostaglandínov, ako je bimatoprost. Ide však o syntetické látky, ktoré môžu vyvolať vedľajšie účinky.

Chráni mihalnice pred poškodením

Okrem toho, že séra podporujú rast nových mihalníc, chránia aj tie existujúce. Bráni ich poškodeniu vplyvom vonkajšieho prostredia, mejkapu a nadmerného zaťažovania. K takým zložkám patrí napríklad extrakt z kórejského ženšenu, zinok, extrakt z tekvicových semien, vitamín E a ďalšie antioxidanty, ktoré chránia mihalnice pred oxidačným stresom.

Séra na mihalnice môžu obsahovať takisto aj hydratačné zložky, ako je hyaluronát alebo pantenol, ktoré mihalnice hydratujú a bránia pred krehkosťou a zvýšenou lámavosťou.

Ako vybrať najlepšie sérum na mihalnice: Recenzie hovoria za všetko

Ak už po sérach na mihalnice nejaký čas poškuľujete, potom určite viete, že ich je na trhu nepreberné množstvo. Líšia sa zložením, spôsobom aplikácie, cenou a samozrejme aj kvalitou. Podľa čoho by ste si mali vyberať to najlepšie sérum na mihalnice?

  • Zloženie séra na mihalnice – pri výbere séra na mihalnice sa zamerajte na jeho zloženie. Prezrite si dôkladne kompletné zloženie (ktoré by pri kvalitnom sére rozhodne malo byť k dispozícii). Účinné sérum na mihalnice by malo mať čo najviac zložiek, ktorých vplyv opisujeme v predchádzajúcich odsekoch.
  • Aplikácia séra – môžete vziať do úvahy tiež spôsob aplikácie. Niektoré séra sa aplikujú každý deň, pri niektorých stačí iba niekoľkokrát v týždni – v tom prípade však treba často počítať s pomalším nástupom účinku. Pri všetkých sérach na mihalnice však platí, že pravidelnosť je úplne zásadná!
  • Recenzie zákazníkov – najviac vám toho o sére na mihalnice prezradia skúsenosti ostatných zákazníčok. Skôr než sa rozhodnete pre nákup, pozrite si fotky pred a po a prečítajte si recenzie. Samozrejme, séra budú na každého  pôsobiť trochu inak, ale pokiaľ má produkt veľké množstvo pozitívnych recenzií, veľmi pravdepodobne sa na jeho účinnosť môžete spoľahnúť.

Recenzie našich zákazníčok

 

 

Syntetické alebo prírodné sérum na mihalnice? Diskusia o vedľajších účinkoch

O kvalite, bezpečnosti a efektivite séra na mihalnice rozhoduje len jeho zloženie. Preto by vás práve zoznam ingrediencií mal zaujímať ako prvý – a to nielen z hľadiska účinkov jednotlivých zložiek, ako sme už spomenuli, ale aj z hľadiska ich pôvodu.

Prírodné sérum na mihalnice

#produkty#/vitaminy-na-vlasy/

Prírodné séra na mihalnice sú oproti tomu vytvorená zo zložiek prírodného pôvodu. Patria medzi ne peptidy, rastlinné výťažky, ako je ženšen, výťažok z tekvicových semienok alebo výťažok zo Swertia japonica, a tiež minerály a vitamíny, ako je biotín a tokoferol.

Prírodné séra využívajú silné účinky jednotlivých zložiek na rast mihalníc – či ide o výživu, podporu prúdenia krvi, hydratáciu alebo antioxidačné účinky – a kombinujú ich tak, aby zaistili mihalniciam presne to, čo k rýchlejšiemu a zdravšiemu rastu potrebujú.

Výhodou prírodných sér na mihalnice je v prvom rade ich šetrnosť, ktorá je obzvlášť v okolí očí veľmi dôležitá. Obvykle nespôsobujú žiadne podráždenie ani vyrážku a ich účinky navyše podporujú nielen mihalnice, ale celkové zdravie organizmu. Je potrebné počítať s tým, že si na prvé viditeľné výsledky počkáte o niečo dlhšie - akonáhle sa ale objavia, sú dlhodobé, pretože sú založené na posilňovaní vlasových folikulov.

Využitie hormónov v sére na riasy

Opakom prírodných sér sú tie s obsahom analógov prostaglandínov, ako je bimatoprost. Ide o synteticky vytvorené látky, ktoré napodobňujú činnosť hormónov prirodzene sa vyskytujúcich v tele. Vážu sa na špecifické receptory vo vlasových folikuloch rias a podporujú tak ich rast. Pretože sa ale jedná o látky, ktoré boli pôvodne určené ako lieky, môžu mať analógy prostaglandínov v sérach na riasy aj niekoľko nežiaducich účinkov, o ktorých sa v poslednej dobe diskutuje medzi odborníkmi.

Podľa garancie poznáte kvalitu

Stále váhate s výberom rastového séra na mihalnice? Nie ste si istá, že je to pre vás to pravé alebo sa obávate, že sa nedočkáte požadovaného výsledku? Potom pre vás máme dobrú správu!

Na prírodné rastové sérum na mihalnice deNatura poskytujeme 100 % záruku vrátenia peňazí. Sme si totiž úplne istí, že najneskôr do 3 mesiacov uvidíte výsledky, s ktorými budete spokojná. A v prípade, že k tomu nedôjde a účinky séra vidieť nebudú, jednoducho vám vrátime celú sumu. To za skúšku stojí, no nie?

Garanciou účinnosti sér to nekončí...

Garanciu vrátenia peňazí ponúkame nielen pri našich rastových sérach, ale aj pri všetkých ostatných produktoch. Ak vám náš produkt z akéhokoľvek dôvodu nebude vyhovovať, môžete ho (aj použitý) do 14 dní jednoducho vrátiť a my vám pošleme späť peniaze.

Viac o garancii

Laura Brázdová Správa sociálnych sietí

Mojou hlavnou úlohou je plánovanie a tvorba obsahu na sociálnych sieťach a ich denná správa. Tvorím najmä na platformy Instagram a Facebook, kde odpovedám aj na vaše správy a komentáre. Milujem tanec, cestovanie a čas strávený s rodinou či priateľmi!