Ako si nakresliť obočie: návod pre začiatočníkov i pokročilých

To, že je obočie rámom tváre, už ste určite počuli. A my s tým nemôžeme nič iné, než súhlasiť! Krásne, husté a dobre nalíčené obočie dokáže podčiarknuť váš make-up a rozžiariť celú tvár – lenže nie každý vie, ako také dokonalé obočie vytvoriť. Preto sme pre vás pripravili podrobný návod na to, ako namaľovať obočie, ktoré vašej tvári perfektne sadne.

Ako vytvarovať obočie

Líčenie obočia začína perfektným tvarom, ktorý je ale u každého trochu iný. Než sa pustíme do maľovania obočia, poďme pre vašu tvár nájsť ten pravý tvar.

Kde má obočie začínať a končiť

Začneme vyznačením toho, kde by vaše obočie malo začínať a končiť. Vezmite do jednej ruky ceruzku na oči a do druhej obyčajnú ceruzku, štetec, skrátka čo práve máte poruke.

Najprv ceruzku pritlačte zo strany k nosu – nie veľkým tlakom, ale aj nie úplne voľne. V mieste, v ktorom sa nad nosom stretne s obočím, urobte prvú značku ceruzkou na oči. Vaše obočie by v tomto mieste malo začínať.

Potom ceruzku priložte ku kútiku nosa – nezáleží na tom, či vyberiete ľavú alebo pravú nosnú dierku – tak, aby ste na nos príliš netlačili. Umiestnite ju tak, aby prechádzala vonkajším kútikom bližšieho oka. Tam, kde sa ceruzka stretne s obočím, urobte značku, tu bude vaše obočie končiť.

Máte také krátke a riedke obočie, že sa vám požadovaný tvar nedarí dosiahnuť? Vyskúšajte rastové sérum na obočie!

#produkty#/serum-na-obocie-denatura/

Podľa bodov, ktoré ste si vyznačili, obočie upravte. Ale nezabudnite, že pri trhaní obočia sa má v najlepšom prestať. Inak môžete skončiť s prísnym výrazom alebo riedkym obočím.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Ako vytvoriť perfektný tvar obočia

Tvar obočia podľa tváre

Teraz je na rade výber tvaru obočia. Mal by vyzerať predovšetkým prirodzene, nepútať nežiadúcu pozornosť a perfektne rámovať vašu tvár. Stavte na istotu a použite jednoduchého sprievodcu - tvar obočia podľa typu tváre:

  • Oválna tvár: Ľahko klenuté obočie
  • Tvár v tvare srdca: Zaoblený tvar obočia
  • Podlhovastá tvár: Plochý tvar obočia
  • Okrúhla tvár: Obočie tvarované do vysokého oblúka
  • Štvorcová tvár: Klenutý alebo zahnutý tvar obočia
  • Tvár v tvare diamantu: Zahnuté alebo zaoblené obočie

Tip pre začiatočníkov:

Pokiaľ si s tvarom neviete rady, nechajte si obočie upraviť v kozmetickom salóne. Potom už len udržujte tvar, ktorý vám kozmetička vytvorí!

Akú farbu obočia zvoliť

Farbenie patrí k obľúbeným spôsobom, ako obočie zvýrazniť. Na dosiahnutie perfektnej farby môžete použiť ceruzku na obočie, špirálu, tiene, ale aj farbu na vlasy. Pri farbení je ale potrebné pamätať na niekoľko zásad – a to, že pokiaľ si okrem obočia farbíte aj vlasy, je obozretnosť obzvlášť namieste.

Farba obočia a farba vlasov by mali k sebe ladiť. Ale pozor, to neznamená, že by obe farby mali byť rovnaké. Výnimkou sú iba prípady, keď si nefarbíte ani vlasy, ani obočie a obe farby sú úplne prírodné, potom sa farbou trápiť nemusíte. Pre ostatných platí, že pri svetlých vlasoch volíme farbu obočia o odtieň alebo dva tmavšie a pri tmavých vlasoch naopak svetlejšie.

Líčenie obočia pre začiatočníkov i pokročilých

Obočie má správny tvar a vy ste pripravení začať s maľovaním? Tak sa poďme pustiť do líčenia obočia, pekne krok po kroku.

Začnite zjednotením pomocou tieňovania obočia

Úprava obočia vždy začína tieňovaním, ktoré podporí tvar obočia. Na nanášanie očných tieňov zvoľte skosený štetec, ktorý vám pomôže dosiahnuť ideálny tvar. Pri tieňovaní sa držte prirodzeného tvaru obočia a len ho trochu podfarbite. A nezabudnite pri tom na voľbu správneho odtieňa – blondínky o niečo tmavší odtieň, tmavovlásky naopak svetlejšie.

Tieňovanie je ideálne aj pre začiatočníkov. S tieňmi sa pracuje ľahšie ako s ceruzkou a prípadné pretiahnutie môžete ľahko zašpiniť. Zároveň vám pomôžu k výraznejšiemu, ale nenápadnému vzhľadu obočia.

Ako na samotné kreslenie obočia

Akonáhle je obočie podfarbené a zvýraznené pomocou tieňov, môžeme prejsť k jeho vykresleniu. Než sa do líčenia pustíte, jemne obočie prečešte kefkou, aby chĺpky smerovali rovnakým smerom. Pre samotné kreslenie obočia môžete použiť ceruzku, gél, pomádu, riasenku alebo kombináciu niekoľkých spôsobov. V nasledujúcej časti si vysvetlíme nielen to, ako jednotlivé prípravky použiť, ale aj na aké príležitosti sa najlepšie hodí.

Kreslenie obočia ceruzkou

Veľmi obľúbeným spôsobom úpravy obočia, s ktorým sa stretnete dosť možno najčastejšie, je vykreslenie obočia ceruzkou na obočie. Ceruzka je skvelá na vytvorenie výrazného obočia, ktoré pôsobí upraveným dojmom, a hodí sa tak na každodenné použitie, napríklad do práce.

Pri maľovaní obočia ceruzkou nestačí len nakresliť ostrú, neprerušovanú čiaru cez celé obočie – tomu sa naopak úplne vyhnite! Pomocou ceruzky jemnými ťahmi vykreslite jednotlivé chĺpky a domaľujte preriedené miesta.

Tip od deNatury:

Na začiatku obočia, teda pri vnútornom kútiku oka, by mala byť intenzita ceruzky najmenšia, a smerom ku koncu obočia môžete naopak pridávať na intenzite.

Gél alebo pomáda na maľovanie obočia

Pre odvážnejšie a výraznejšie líčenie obočia môžete použiť gél alebo pomádu na obočie. Práca s nimi nie je taká ľahká, ako je to u tieňov alebo ceruzky, a ak to preženiete, horšie sa to opravuje. Na druhú stranu, gély a pomády sú skvelé na vytvorenie výrazného líčenia obočia pre špeciálne príležitosti a spoločenské akcie.

Pomocou skoseného štetca naneste krátkymi, presnými ťahmi gél alebo pomádu najmä do tých miest, kde sú chĺpky redšie alebo úplne chýbajú. Do zvyšku obočia potom produkt len ​​zľahka zapracujte, aby bolo nalíčené obočie jednoliate.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Ako získať husté obočie pomocou séra na obočie deNatura

Líčenie obočia riasenkou

Pomocou špirály môžete obočie nalíčiť veľmi ľahučko a prirodzene. Špirála vám bude vyhovovať, ak máte husté obočie, ktoré si vyžaduje len minimálne úpravy. Je skvelá na každodenné nosenie ako súčasť prirodzeného líčenia.

Špirálu na obočie nanášajte smerom hore a von (od vnútorného kútika oka smerom preč). Naneste toľko vrstiev, koľko vám vyhovuje, a po líčení obočia prečešte kefkou, aby ste odstránili zvyšky špirály, ktoré by mohli tvoriť hrudky.

Zafixujte namaľované obočie

Po nalíčení obočie zafixujte, aby na ňom tiene, ceruzka, gél, pomáda aj riasenka dobre držali celý deň a aby chĺpky netrčali všetkými smermi. Môžete na to použiť buď fixátor určený priamo na obočie, alebo bežné vlasové prípravky, napríklad lak na vlasy.

Obočie môžete po nalíčení a prečesaní jednoducho prestrieknuť lakom na vlasy (so zakrytými očami!), ale týmto spôsobom si okrem obočia „zafixujete“ aj jeho okolie a čelo. Odporúčame preto použiť oddeľovač rias a kefka obočia 2v1 deNatura. Lak nasprejujte na kefku a ním potom obočie prečešte a zafixujte v požadovanom smere.

Už ste vyskúšali ombré obočie?<

Každodenné líčenie obočia už zvládate na jedničku a chcete skúsiť niečo nové? Pripravili sme pre vás návod na vytvorenie jedného z najobľúbenejších trendov medzi úpravami obočia, ombré efektu.

Možno si ešte pamätáte hit, ktorý odštartoval uprostred minulej dekády, ombré vlasy. Pri ombré farbení sa vlasy rozdelia na dve polovice – horné a spodné. Vlasy sa v spodnej časti oproti korienkom až o šesť odtieňov zosvetlia, a vo vlasoch sa tak vytvára farebný prechod. A zatiaľ čo ombré vlasy sa dodnes tešia zaslúženej obľube, objavil sa ďalší trend, ktorý je založený na rovnakom princípe – ombré obočie!

Ombré obočie je semipermanentná technika, pri ktorej sa do pokožky umiestňujú drobné bodky pigmentu tak, aby vytvárali efekt jemného tieňovania obočia. V obočí tak vzniká decentný farebný prechod, ktorý obočiu dodáva plnší, ale stále prirodzený vzhľad.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Tetovanie obočia: všetko, čo potrebujete vedieť

Ako namaľovať ombré obočie

Ombré obočie sa väčšinou vykonáva v kozmetických salónoch, odkiaľ vám táto úprava vydrží aj dva až tri roky. Pokiaľ chcete ombré vyskúšať, ale nie ste pripravení na takú dlhodobú úpravu, využite náš návod na ombré obočie doma.

  1. Pripravte si požadovaný tvar Či si zvolíte výrazný oblúk, alebo rovné obočie (ale nezabudnite na vhodné tvary obočia podľa tváre!), požadovaný tvar si pred začiatkom líčenia vyznačte. Použite na to ceruzku, ktorá je minimálne o jeden, radšej o dva odtiene svetlejšie ako vaša prirodzená farba.
  2. Dokreslite obočie Rovnakou ceruzkou, ktorú ste použili na vyznačenie tvaru, dokreslite obočie v jeho prvej polovici (bližšie k nosu). Rovnako ako pri bežnom líčení obočia dokresľujte chĺpky jemnými, krátkymi ťahmi.
  3. Stmavte koniec obočia Na ďalší krok budete potrebovať tmavšiu ceruzku, než ste používali doteraz - najlepšie čo najbližšie vášmu prirodzenému odtieňu. Touto ceruzkou dokreslite zvyšnú polovicu obočia, teda smerom k vonkajšiemu kútiku oka.
  4. Spojte odtiene Pomocou ceruziek na obočie v dvoch rozdielnych odtieňoch ste teraz získali dve polovice obočia, každú v inej farbe. V tejto chvíli je načase ich trochu premiešať dohromady. Použite štetec alebo pokojne aj prsty a zjemnite prechod medzi oboma farbami tak, aby bol úplne plynulý.
  5. Zafixujte ombré obočie Akonáhle budete s plynulosťou farebného prechodu spokojní, nezabudnite obočie – rovnako ako pri každom líčení – zafixovať.

Recenzie našich zákazníčok

 

Tak čo, zvolíte klasické líčenie obočia tiene a ceruzkou, výraznejšie namaľované obočie pomocou gélu či pomády, alebo vyskúšate niečo nové, ako je napríklad ombré obočie?

Monika Matějková Profesionální kosmetička a testování produktů

Som profesionálna kozmetička a v spoločnosti deNatura pomáham pri testovaní a vývoji nových produktov. Okrem toho ma môžete vidieť aj na fotkách a videách, ktoré tvoríme. Vo voľnom čase rada športujem, pečiem a hlavne skúšam rôzne nové kozmetické produkty.