4 tipy, ako urýchliť rast obočia

Nerastie vaše obočie tak rýchlo, ako by ste si priali, je oslabené, alebo dokonca vypadáva? Nebojte, nič nie je stratené! V tomto článku sa dočítate všetko o tom, ako obočie vlastne rastie, čo má vplyv na jeho vypadávanie a ako rast poriadne naštartovať.

Ako dlho rastie obočie

Pokiaľ chcete získať husté obočie, ktoré na prvý pohľad zaujme (alebo sa len snažíte napraviť dôsledky nadmerného vytrhávania), pravdepodobne vás zaujíma, ako rýchlo obočie vlastne rastie. Zrejme vás neprekvapí, že rýchlosť rastu obočia nemožno jednoznačne určiť. Rozhoduje o tom totiž množstvo faktorov, z ktorých niektoré sú pevne dané, ale niektoré môžeme značne ovplyvniť vo svoj prospech - a tomto článku vám prezradíme ako. Najprv sa ale poďme pozrieť, ako prebieha rast obočia.

Rastový cyklus

Rovnako ako vlasy, mihalnice a ochlpenie, či chĺpky v obočí vyrastajú z folikulov a prechádzajú rastovými cyklami. Hlavná fáza cyklu je anagénna, teda rastová. Počas nej chĺpok aktívne rastie do dĺžky a silnie. V porovnaní s vlasmi má ale obočie o niečo kratšiu rastovú fázu; trvá približne 1–2 mesiace.

Z anagénnej fázy prechádza chĺpok do fázy katagénnej, ktorá predstavuje prechodné obdobie. Folikul ho prestáva vyživovať, chĺpok slabne a postupne prestáva rásť. A celý rastový cyklus uzatvára telogénna (kľudová) fáza. Tá nastáva vo chvíli, keď chĺpok vypadne a folikul sa začne pripravovať na rast nového chĺpka.

Rast obočia tak závisí najmä od toho, koľko chĺpkov sa nachádza v tej ktorej fáze cyklu. To je okrem iného dôvod, prečo pri používaní rastového séra na obočie môže trvať až 2–3 mesiace, kým sa jeho výsledky prejavia.

Čo ovplyvňuje rast obočia

Okrem rastového cyklu môže rast obočia ovplyvniť aj celý rad ďalších faktorov. Medzi tie najčastejšie patria genetické predispozície, vek a celkový stav organizmu, vrátane najrôznejších chorôb, ktoré môžu rásť obočie spomaliť.

Genetika

S rastom obočia je to ako so všetkým – do určitej miery záleží na tom, akú ste zdedili genetickú výbavu. Niektorí z nás sa prakticky narodili s hustým obočím, ktoré po vytrhaní takmer okamžite dorastie, zatiaľ čo iní sa odjakživa stretávajú s riedkym, tenkým obočím, ktoré nechce rásť.

Vek

Rast vlasov, mihalníc aj obočia sa s vekom nevyhnutne spomaľuje. Najväčší „boom“ zažívame v puberte, u žien navyše počas tehotenstva, ale potom kvalita a hustota obočia obvykle postupne klesá.

Celkové zdravie

Na obočí sa odráža celkové zdravie organizmu. Zdravou, vyváženou stravou počnúc a ochoreniami či liekmi končiac, zdravotný stav sa na obočí skrátka podpíše.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Rady, tipy, triky: ako mať husté obočie

Najčastejšie dôvody vypadávania obočia

Každé obočie je iné a každé rastie trochu inak. A keď dôjde k jeho vypadávaniu alebo rednutiu, mnohokrát nie je ľahké jednoznačne určiť príčinu. Pokiaľ ale vaše obočie rastie pomaly a chĺpky vo väčšej miere vypadávajú, je dosť možné, že za to môže niektorý (alebo dokonca viac) z týchto dôvodov. 

  • Vytrhávanie a voskovanie
  • Nedostatočná výživa
  • Stres
  • Starnutie
  • Ochorenie (alopécia areata, poruchy štítnej žľazy, ekzém, seboroická dermatitída…)
  • Hormonálne zmeny
  • Nadmerné používanie make-upu v oblasti obočia

4 tipy pre podporu rastu obočia

Ak sa stretávate s vypadávaním, alebo pomalým rastom obočia, tak by ste mali vedieť, že všetko sa dá napraviť. Rast obočia totiž môžete podporiť pomocou správnej starostlivosti či stravy bohatej na dôležité živiny. Ak však chcete rasť naozaj naštartovať, potom je to možné tiež s účinným sérom na obočie.

Správna starostlivosť o obočie

Rýchlejší rast hustého obočia môže v niektorých prípadoch závisieť hlavne od starostlivosti, ktorú obočiu venujete. Ako sa teda o obočie správne starať, aby rýchlejšie rástlo?

Vyhnite sa prehnanému vytrhávaniu

Príliš časté vytrhávanie obočia a odstraňovanie väčšieho množstva chĺpkov naraz, či už pinzetou, niťou, alebo voskom, môže spomaliť rast obočia. Nielen, že sa pri vytrhávaní môžete ľahko nechať uniesť a trochu to prehnať, ale vaše vlasové folikuly môžu prísť k dlhodobej ujme. Chĺpky z poškodených folikulov môžu byť tenšie, slabšie a rásť pomalšie.

Tip od deNatury:

Keď sa už do vytrhávania obočia pustíte, robte to pri bežnom osvetlení. V príliš jasnom svetle, keď vidíte skutočne každý jednotlivý chĺpok, môžete mať tendenciu to prehnať.

Prečesávajte obočie

Za pomoci jemnej kefky na obočie každý deň obočie šetrne prečesávajte. Vždy chĺpky vyčesávajte smerom hore; vytvoríte tak dojem upravenejšieho a plnšieho obočia. Dávajte si ale pozor, aby ste na koži príliš netlačili a za chĺpky neťahali.

Česanie vám pomôže obočie skrotiť a vytvoriť prirodzený vzhľad, a navyše pri ňom pokožku šetrne masírujete. Jemná masáž pokožky totiž dokáže podporiť cirkuláciu krvi a k ​​vlasovým folikulom sa tak dostáva viac živín, ktoré potrebujú na produkciu zdravého, silného obočia.

Dôkladne obočie čistite

Pre zdravie vlasových folikulov a rast obočia je dôležitá aj hygiena. V obočí sa počas dňa usadzuje množstvo nečistôt, obzvlášť pokiaľ používate make-up, tiene, ceruzku na obočie a podobne.

Vlasové folikuly sa pod nánosom nečistôt môžu upchávať, a byť tak menej produktívne. Nedostatočná hygiena môže tiež viesť k podráždeniu pokožky, svrbeniu, množeniu baktérií a vzniku infekcií.

Každý večer preto obočie dôkladne umyte pomocou jemného odličovača alebo čistiaceho prípravku, ktorý je špeciálne navrhnutý na použitie v okolí očí. Pri umývaní obočia buďte opatrní, aby ste za chĺpky zbytočne neťahali alebo ich nevytrhli.

Hydratujte obočie

Nezabúdajte ani na hydratáciu pokožky obočia. Suchá pokožka môže byť podráždená a svrbieť – čo vedie k častému škrabaniu obočia, a tým pádom aj k ťahaniu a zaťažovaniu chĺpkov.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Lupiny v obočí: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbaviť raz a navždy

Každý deň preto na pokožku naneste ľahkú vrstvu hydratačného krému, ktorý ju hydratuje a vyživí. Hydratáciu robte po dôkladnom vyčistení pleti, aby sa prípravok mohol čo najlepšie vstrebať.

Oleje môžu rásť obočie podporiť

Prirodzený spôsob, ako obočie hydratovať, je použitie oleja, hoci sa odborníci zatiaľ tak úplne nezhodujú v tom, ktoré oleje sú pre hydratáciu a obočie tie najlepšie. Jedným z najobľúbenejších je olivový olej, ktorý je bohatý na vitamín E a esenciálne mastné kyseliny a má potenciál naštartovať a podporiť rýchlejší rast obočia. K ďalším olejom, ktoré sa na rast obočia často využívajú, patrí ricínový, rozmarínový, prípadne aj kokosový olej.

Tip od deNatury:

Skôr ako použijete akýkoľvek olej na oblasť obočia, vyskúšajte, ako naň vaša pokožka reaguje. Vyhnete sa tak nepríjemnému podráždeniu.

Na hydratáciu a výživu sa odporúča vmasírovať malé množstvo oleja do pokožky obočia pred spaním a nechať ho cez noc pôsobiť. Je ale potrebné počítať s tým, že od používania samotného oleja nemôžete očakávať zázraky. Slúži skôr ako ľahké povzbudenie vlasových folikulov a môže im dodať extra dávku potrebných živín, obzvlášť pokiaľ dostatočné množstvo nedostávajú zo stravy.

Vitamíny a minerály pre rast obočia

Pre rast silného a hustého obočia je dôležité prijímať dostatok vitamínov, najmä tých, ktoré prispievajú k zdraviu vlasových folikulov. Aj keď vám žiadny vitamín sám o sebe rýchly rast hustého obočia nedokáže zaručiť, existuje niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré v organizme podporujú procesy priamo súvisiace s rastom vlasov, mihalníc aj obočia.

#produkty#/vitaminovy-komplex-packy/

Biotín

Pokiaľ sa zaujímate o rast vlasov, mihalníc a obočia, potom ste o vitamíne krásy biotínu určite počuli. Ide o vitamín zo skupiny B-komplexu, ktorý má na rast obočia veľký vplyv. Pomáha reštrukturalizovať mihalnice a obočie, prispieva k produkcii keratínu a udržuje vlasové folikuly zdravé a vyživené.

Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý chráni vlasové folikuly pred pôsobením voľných radikálov. Tieto škodlivé častice prenikajú do tela z vonkajšieho prostredia a spôsobujú oxidačný stres, ktorý vedie k predčasnému starnutiu pokožky, znižuje činnosť folikulov a môže vyvolať vypadávanie obočia.

Vitamín A

Vitamín A zohráva veľkú úlohu pri obnove epidermis, teda pokožky. Vytvára na nej ochrannú bariéru a chráni ju pred vonkajšími faktormi. Okrem toho reguluje produkciu kožného mazu, a pomáha tak udržovať pokožku hydratovanú. Podieľa sa aj na zabezpečovaní výživy pre vlasové folikuly a tvorbe kolagénu.

Vitamín C

Ďalším účinným antioxidantom je vitamín C. Okrem toho, že chráni folikuly pred oxidačným stresom, tiež prispieva k produkcii kolagénu a podporuje absorpciu železa, ktoré zaisťuje vlasovým folikulom dostatočný prísun kyslíka.

Železo

Ako už odznelo, železo je pre zdravie folikulov veľmi dôležité. Podieľa sa na tvorbe hemoglobínu, ktorý vlasovým folikulom zaisťuje prísun kyslíka.

Omega-3 mastné kyseliny

V neposlednom rade sa na raste obočia podieľa aj omega-3 mastné kyseliny. Znižujú v pokožke zápaly a vytvárajú pre vlasové folikuly priaznivé prostredie. Vďaka omega-3 mastným kyselinám sú chĺpky obočia zdravšie, silnejšie a menej sa lámu a vypadávajú.

#produkty#/serum-na-oboci-kategorie/

Sérum pre rýchlejší rast obočia

Správnou starostlivosťou, zaradením dostatku vitamínov a používaním olejov môžete rastu obočia do určitej miery pomôcť. Pokiaľ sa stretávate s naozaj riedkym, tenkým, poškodeným obočím, ktoré nerastie tak rýchlo, ako si predstavujete, budete potrebovať silnejšieho pomocníka. Tým môže byť práve rastové sérum na obočie.

Sérum na obočie je navrhnuté tak, aby obočie dodalo presne tú správnu dávku a kombináciu živín, ktoré potrebuje k zdravému rastu. Malo by obsahovať vitamíny, minerály, rastlinné extrakty a ďalšie látky, ktoré sú zárukou poriadnej výživy pre folikuly. V ideálnom prípade by ste v ňom nemali naraziť na chemické konzervanty a parfumáciu, ale skôr na klinicky testované zložky s preukázateľnými účinkami na rast obočia.

A presne také je sérum na obočie deNatura. Je tvorené kombináciou bio peptidov, kľúčových vitamínov a rastlinných výťažkov a je navrhnuté presne tak, aby vám najneskôr do troch mesiacov (podľa rastového cyklu vášho obočia) prinieslo viditeľné výsledky v podobe hustejšieho, plnšieho a zdravšieho obočia.

Monika Matějková Profesionálna kozmetička a testovanie produktov

Som profesionálna kozmetička a v spoločnosti deNatura pomáham pri testovaní a vývoji nových produktov. Okrem toho ma môžete vidieť aj na fotkách a videách, ktoré tvoríme. Vo voľnom čase rada športujem, pečiem a hlavne skúšam rôzne nové kozmetické produkty.