Tetovanie obočia: všetko, čo potrebujete vedieť

Permanentný make-up je obľúbený spôsob, ako dosiahnuť vysnívaný tvar, odtieň aj hustotu obočia. V tomto článku vám vysvetlíme, ako prebieha tetovanie obočia, ako dlho sa hojí a aké sú rozdiely medzi jednotlivými technikami, aby ste si mohli vybrať tú pravú. Alebo vás zaujme skôr prírodný spôsob zahustenia obočia pomocou séra?

Ako sa tetuje permanentné obočie

Tetovanie obočia, známe tiež ako permanentný make-up, je kozmetický zákrok, ktorý je však oveľa menej invazívny než bežné tetovanie. Pomocou malých ihličiek sa do kože obočia vpichuje pigment tak, aby vytvoril požadovaný vizuálny dojem. Farba pigmentu sa zvyčajne zladí s farbou obočia, vlasov a pleti, aby výsledok pôsobil prirodzene.

Ako dlho trvá hojenie pri tetovaní obočia

Po samotnom tetovaní nasleduje obdobie hojenia, počas ktorého sa pigment v koži usádza. Na koži sa vytvárajú chrasty, ktoré ju chránia pred vniknutím infekcie a podporujú jej hojenie. Táto fáza zvyčajne trvá niekoľko týždňov v závislosti od toho, aká technika tetovania bola použitá. Vo väčšine prípadov sa permanentný make-up obočia kompletné zahojí zhruba do mesiaca.

Ako dlho vydrží PMU obočie

PMU, ako sa permanentný make-up často skracuje, nie je tak permanentný, ako by sa mohlo zdať z jeho názvu. V skutočnosti ide o semipermanentnú úpravu - teda niekde medzi líčením a tetovaním.

To znamená, že vám výsledky vydržia pomerne dlho, ale po nejakom čase prirodzene vyblednú. Podľa toho, akú techniku tetovania obočia využijete, vám úprava môže vydržať od 6 mesiacov až po niekoľko rokov.

Ako sa starať o permanentný make-up obočia

Správne vytetované obočie je len polovicou úspechu. Tá druhá spočíva v dobrej starostlivosti. Podrobné pokyny k starostlivosti o permanentný make-up vždy dostanete v salóne, v ktorom ste si obočie nechali tetovať, zvyčajne spolu s odporúčaním konkrétnych prípravkov, ktoré sa vám pri starostlivosti budú hodiť. Všeobecne ale pre tetovanie obočia platí niekoľko zásad:

  • Udržujte obočie čisté
  • Nedotýkajte sa čerstvo tetovaného obočia
  • Vyhýbajte sa vlhkosti (plávanie, sauna, potenie)
  • Chráňte obočie pred priamym slnkom
  • Používajte hojivú masť
  • Spať na chrbte
  • Nelúpte chrasty z obočia

deNatura tip

Zaujíma vás aj úprava rias? Prečítajte si náš článok o spôsoboch predĺženia rias (umele riasy, lifting, trvalá na riasy).

Techniky permanentného make-upu obočia

Ale už dosť všeobecných informácií o tetovaní obočia. Poďme sa teraz pozrieť na dve hlavné techniky, s ktorými sa môžete stretnúť pri tetovaní obočia, a oboznámiť sa s ich špecifikami - predstavujeme vám microblading a pudrové obočie.

Tip od deNatury

Chcete pred tetovaním obočia vyskúšať menej invazívnu metódu? Poobzerajte sa po prírodnom sére na obočie! Predstavuje kombináciu bio peptidov, vitamínov a extraktov z rastlín, ktoré dokážu zahustiť a predĺžiť riasy a zvýrazniť ich pigment.

Microblading obočia

Microblading je jednou z najobľúbenejších techník pri permanentnej úprave obočia. Ide o kozmetický zákrok, pri ktorom sa v oblasti obočia tetuje línie pripomínajúce chĺpky. Cieľom je vytvoriť prirodzene vyzerajúci tvar a dojem hustejšieho, plnšieho obočia.

Ako prebieha microblading obočia

Samotnému microbladingu predchádza konzultácia s odborníkom, počas ktorej budete mať možnosť prebrať svoje predstavy o dokonalom obočí a navrhnúť, aký tvar, hustotu a farbu by malo vaše obočie získať microbladingom. Špecialista na microblading navyše vždy berie do úvahy váš tvar tváre a prirodzený tvar obočia, aby vám pomohol navrhnúť takú úpravu obočia, ktorá bude pre vás vhodná.

deNatura tip

Viete, aký tvar by malo mať vaše obočie? Prečítajte si náš článok o tom, ako vytvoriť dokonalý tvar obočia. Pretože dokonalý tvar obočia skutočne existuje! Len je pre každý typ tváre trochu iný, a tak môže byť občas trochu náročné nájsť ten správny. Ak vás navyše trápi príliš krátke, tenké alebo zrastené obočie, jeho úprava sa môže zdať ako nadľudský výkon. Zistite, ako nájsť správny tvar obočia, ako vyriešiť prípadné nedostatky a aké trendy v úprave obočia vládnu tento rok.

Keď už budete mať jasnú predstavu o tom, ako má vaše obočie vyzerať, môžete prejsť k samotnému microbladingu. Pri tomto zákroku sa používa jednorázová čepieľka, pomocou ktorej sa do kože vpichuje pigment vo farbe, ktorá čo najlepšie zapadne k prirodzenej farbe obočia a pleti. Do kože sa "vyrezávajú" jednotlivé chĺpky, ktoré sú na prvý pohľad nerozpoznateľné od tých skutočných. Tento zákrok v kozmetickom salóne trvá približne 2-3 hodiny.

Je microblading obočia bolestivý?

Technika microbladingu sa podobá klasickému tetovaniu (je však viac na povrchu) - a rovnako ako tetovanie, aj microblading môže byť prirodzene trochu bolestivý. Väčšina kozmetických salónov však štandardne používa lokálne znecitlivenie krémom. V praxi je tak microblading úplne bezbolestný.

Aký je rozdiel medzi microbladingom a vláskovaním obočia?

Žiaden. Podľa techniky, ktorá sa pri microbladingu používa, teda vytváranie jednotlivých "vláskov", sa táto úprava nazýva tiež vláskovanie obočia.

Ako dlho trvá hojenie po microbladingu?

Proces hojenia po microbladingu trvá približne 4–6 týždňov. Obočie je bezprostredne po zákroku výrazne tmavšie a postupne bledne, preto si na finálnu farbu budete musieť chvíľu počkať. Počas prvých týždňov je úplne bežné, že obočie trochu opuchne a na ňom sa vytvárajú chrastičky, ktoré sa odlupujú.

Ako microblading vyzerá po odlúpnutí?

Chrastičky sa z obočia samé odlupujú približne po 7–14 dňoch a v tej chvíli vás možno čaká malé prekvapenie. Pri microbladingu je totiž úplne bežné, že pigment je po odlúpnutí veľmi svetlý, môžete mať dokonca pocit, že tam vôbec nie je. Nie je to dôvod na paniku. Pigment sa v pokožke potrebuje usadiť, čo mu obvykle trvá mesiac, alebo aj viac.

Kontrola microbladingu mesiac po zákroku

Microblading vám síce môže vydržať pomerne dlho, ale iba ak mu venujete správnu starostlivosť. Na to, aby si obočie udržalo správny tvar a farbu, potrebuje po prvotnom kozmetickom zákroku drobné úpravy.

Zhruba po mesiaci od zákroku je dobré nechať skontrolovať farbu pigmentu a symetriu obočia. Špecialista pri tejto návšteve doplní vyblednutý pigment a doladí prípadné nedostatky tvaru.

Microblading obočia: Ako dlho vydrží?

Microblading je semipermanentná úprava obočia. Aby obočie čo najdlhšie vydržalo a vyzeralo stále tak, ako má, je potrebné oň správne dbať a po nejakom čase nechať farbu trochu obnoviť. Priemerná doba, kedy vám microblading drží je 8–18 mesiacov, pričom obočie stále vyzerá prirodzene.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Ako namaľovať obočie: návod pre začiatočníkov a pokročilých

Krásne, husté a dobre nalíčené obočie dokáže podčiarknuť váš make-up a rozžiariť celú tvár – lenže nie každý vie, ako také dokonalé obočie vytvoriť. Preto sme pre vás pripravili podrobný návod na to, ako namaľovať obočie, ktoré vašej tvári perfektne sadne.

Púdrové obočie

Ďalšou semipermanentnou technikou úpravy obočia je púdrové alebo tiež ombré obočie. Rovnako ako pri microbladingu sa aj pri tejto úprave používa ihlička, ktorou sa do pokožky obočia vpravuje pigment. Rozdiel je ale v spôsobe, akým je tetované obočie „vykresľované“. Namiesto ťahov pripomínajúcich chĺpky, ktoré využíva microblading, sa v obočí vytvára jemný tieňovaný efekt, ktorý pôsobí ako líčenie obočia pomocou púdru. Obočie vďaka ombré efektu vyzerá plnšie a jemnejšie zároveň.

Prečo si vybrať ako permanentný make up púdrové obočie

Púdrové obočie je v posledných rokoch stále obľúbenejšou úpravou obočia. Stojí za tým celkové smerovanie trendov v úprave obočia, ktoré čoraz viac smeruje k prirodzenému vzhľadu. Tetovanie obočia síce tak trochu popiera „prirodzenosť“ obočia, ale ombré úprava dokáže pôsobiť skutočne jemným, nenápadným a prirodzeným dojmom. 

Okrem toho umožňuje púdrové obočie vytvoriť presne taký look, aký si predstavujete. Môžete kombinovať farebné odtiene aj hustotu pigmentu tak, aby ste získali svoj vysnívaný tvar obočia a dokonalý púdrový efekt.

Ako dlho trvá hojenie pri púdrovom obočí

Púdrové obočie je menej invazívna technika ako microblading, a hojenie je tak o niečo rýchlejšie. Zvyčajne trvá 10–14 dní, počas ktorých sa na koži vytvárajú chrasty a šupinky. Farba je spočiatku veľmi tmavá a postupne bledne, jej konečný odtieň uvidíte okolo 4. týždňa po zákroku.

Úprava púdrového obočia po zahojení

Ombré obočie vyžaduje po zahojení podobnú starostlivosť ako obočie po microbladingu. Aby vám dokonalý púdrový vzhľad vydržal, je potrebné pamätať na dodatočné úpravy.

Zhruba po 4 až 6 týždňoch od tetovania púdrového obočia sa obvykle vykonáva korekcia obočia. Špecialista pri nej skontroluje, či sa pigment všade udržal tak, ako mal, doplní prípadné medzery, a pokiaľ je to potrebné, upraví intenzitu farby, ktorá má tendenciu po prvom zákroku blednúť.

Púdrové obočie: Ako dlho vydrží?

Rovnako ako microblading, ani púdrové obočie nevydrží naveky. Po úvodnom zákroku môže vyžadovať dodatočné úpravy a najmä správnu starostlivosť. Púdrové obočie by vám malo vydržať v priemere 2–3 roky.

Microblading, alebo púdrové obočie?

Váhate medzi microbladingom a púdrovou úpravou obočia? Obe techniky majú svoje výhody, aj potenciálne nevýhody, a obe sú veľmi obľúbené. Ktorá z nich je pre vás lepšia, sa budete musieť rozhodnúť sami. Náš stručný prehľad výhod vám to ale môže uľahčiť.

Výhody microbladingu:

  • Získate plnšie obočie v prirodzenom tvare
  • Výsledky vyzerajú prirodzenejšie, pripomínajú skutočné chĺpky

Výhody púdrového obočia:

  • Vytvára jemný tieňovaný vzhľad
  • Dlhšie vydrží
  • Vhodnejšie pre mastnú pleť

deNatura tip

Chcete podporiť účinok tetovania obočia? Vyskúšajte prírodné sérum na obočie! Sérum na obočie deNatura obsahuje kombináciu účinných látok, ktoré podporujú zdravie a rast obočia. Prenikajú až k vlasovým folikulom, z ktorých obočie vyrastá. Dodávajú im potrebné živiny a stimulujú ich aktivitu. Výsledkom je silnejšie, zdravšie, dlhšie a hustejšie obočie.

Čo so zle vytetovaným obočím

Tetovanie obočia prešlo od svojich začiatkov kus cesty. Teraz sa používajú nezávadné pigmenty, dodržiavajú sa hygienické zásady a výsledky vyzerajú oveľa prirodzenejšie. Napriek tomu sa občas môže stať, že sa tetovanie obočia nepodarí. K akým problémom môže dôjsť?

#produkty#/serum-na-oboci-samostatne/

Do obočia sa dostane infekcia

Tetovanie obočia je síce malý, ale napriek tomu zásah do pokožky. Do kože sa môže počas hojenia dostať infekcia a celý vzhľad nového obočia poškodiť. Preto je dôležité dodržiavať pokyny na následnú starostlivosť o permanentné obočie.

Na pokožke sa vytvoria jazvy

Pri hojení sa na pokožke vytvárajú chrasty a šupinky, ktoré za žiadnu cenu neodlupujte. Inak sa vám totiž v obočí môžu navždy vytvoriť nepekné jazvy.

Obočie nevyzerá podľa vašich predstáv

Samozrejme sa môže stať, že je farba tetovaného obočia príliš tmavá, nevyhovuje vám tvar alebo sa vám nepáči, ako obočie vyzerá na vašej tvári. V tomto prípade ale máte pomerne veľkú šancu, že sa všetko upraví potom, ako farba počas prvých týždňov vybledne a z obočia sa stratí opuch.

Obočie je úplná katastrofa

Existujú však prípady, keď vaše pochybnosti po skončení hojenia nezmiznú. Aj dnes sa môžete stretnúť s neodborným a hlavne nešikovným ošetrením, ktoré vedie k nesúmernému, obriemu alebo tenkému, príliš tmavému a skrátka katastrofálnemu obočiu – aj to sa dá ale vo väčšine prípadov zachrániť.

Ako sa vykonáva korekcia obočia

Nepodarené obočie sa väčšinou dá napraviť – aspoň trochu. Pokiaľ sa jedná o drobný nedostatok v tvare či odtieni, odporúčame s opravami počkať na korekčné sedenie, ktoré obvykle nasleduje cca mesiac po zákroku. 

V prípade, že sa obočie naozaj veľmi vymyká vašim predstavám, je možné problém riešiť ihneď. Prvým krokom je konzultovať problém so skutočným odborníkom v profesionálnom kozmetickom salóne, ktorý sa tetovaním obočia dlhodobo zaoberá. Ten vám môže zle vytetované obočie buď opraviť, alebo ho kompletne odstrániť pomocou špeciálneho roztoku alebo lasera.

Ako vyhnúť nepodarenému tetovaniu obočia

Pokiaľ uvažujete o tetovaní obočia, máme pre vás pár tipov, ako sa oblúkom vyhnúť katastrofálnym výsledkom.

  • Zverte sa do rúk odborníka v profesionálnom kozmetickom salóne
  • Prečítajte si recenzie predchádzajúcich zákazníčok a dajte na odporúčania
  • Jasne komunikujte svoje očakávania
  • Dodržujte pokyny na následnú starostlivosť
  • Nelúpte počas hojenia chrasty z obočia

Existuje prírodná úprava obočia?

Premýšľate, ako po tetovaní podporiť prirodzený vzhľad obočia? Alebo možno hľadáte úplne inú cestu ku krásnemu, hustému obočiu a radšej by ste sa vyhli permanentnej úprave? Našťastie existujú aj iné spôsoby, ako získať obočie podľa svojich predstáv – bezbolestne a bez rizika zle odvedenej práce.

Prírodné sérum na obočie deNatura

Vyskúšajte prírodné rastové sérum, ktoré prirodzene stimuluje vlasové folikuly tým, že im dodáva extra dávku živín. Obsahuje silnú kombináciu bio peptidov, vitamínov a rastlinných extraktov, ktorých účinky na rast obočia sú vedecky dokázané.

V porovnaní s tetovaním vás so sérom čaká o niečo pomalší rast obočia. Výsledky uvidíte približne po 4–8 týždňoch používania podľa toho, v akej fáze rastového cyklu sa vaše obočie nachádza. Akonáhle ale rast naštartujete, nebudete sa stačiť čudovať.

#produkty#/serum-na-obocie-denatura/

Monika MatějkováProfesionálna kozmetička a testovanie produktov

Som profesionálna kozmetička a v spoločnosti deNatura pomáham pri testovaní a vývoji nových produktov. Okrem toho ma môžete vidieť aj na fotkách a videách, ktoré tvoríme. Vo voľnom čase rada športujem, pečiem a hlavne skúšam rôzne nové kozmetické produkty.