Ktoré vitamíny na vlasy sú najlepšie?

Snívate o krásnych, hustých vlasoch bez lámania a rozstrapkaných končekov? Veľakrát vám na to postačia len tie správne vitamíny! Vedia totiž posilniť vlasové folikuly, hydratovať pokožku a podporiť rast vlasov. Pripravili sme pre vás prehľad najlepších vitamínov na vlasy, ich účinkov a tiež pár tipov na to, ako zaistiť ich dostatočný príjem.

Vypadávanie vlasov: príčiny a prejavy

Vypadávanie vlasov je problém, ktorý trápi ako mužov, tak ženy. Aj keď sa najčastejšie objavuje s pribúdajúcim vekom, starnutie nie je zďaleka jedinou príčinou.

Toto sú najčastejšie príčiny vypadávania vlasov:

  • Genetické predispozície – Strata vlasov je výrazne ovplyvnená dedičnosťou. Ak sa vaši rodičia stretli so stratou vlasov, je pravdepodobné, že stretne aj vás.
  • Hormonálne zmeny Vypadávanie vlasov môže najmä u žien súvisieť s hormonálnymi zmenami spojenými s tehotenstvom, pôrodom a menopauzou.
  • Zdravotný stav  Vypadávanie vlasov môže byť spojené aj s niektorými ochoreniami a zdravotnými ťažkosťami, ako je alopecia areata, kožné infekcie, autoimunitné ochorenia alebo aj poruchy štítnej žľazy.
  • Stres Závažný stres môže spôsobiť problémy s vypadávaním vlasov. S pominutím stresovej situácie sa rastový cyklus väčšinou vráti do normálu.

Vypadávanie vlasov sa môže u každého prejavovať trochu inak. U mužov typicky začína vznikom tzv. kútov, ktoré nasleduje celkový ústup línie vlasov z čela. Môže sa objaviť aj lysina na temene hlavy. Ženy častejšie trpia postupným rovnomerným rednutím vlasov po celej pokožke hlavy, ktoré nie je tak výrazné. Strata vlasov, obzvlášť pokiaľ je spôsobená nejakým ochorením, sa tiež môže prejaviť vznikom nepravidelných holých miest na pokožke hlavy.

Pomôžu pri padaní vlasov vitamíny a minerály?

Vitamíny a minerály zohrávajú v zdraví vlasov kľúčovú úlohu – najmä vitamíny A, B, C, D, E a minerály železo, zinok a selén. Každý z nich sa v tele podieľa na najrôznejších procesoch, ktoré podporujú rast silných, pevných a zdravých vlasov.

Aj keď nemusia vitamíny na padanie vlasov samy o sebe stačiť, ich účinky sú nenahraditeľné. Či sa stretávate so stratou a rednutím vlasov, alebo vás trápia len strapkajúce sa končeky, vždy začnite s vitamínmi a minerálmi.

#produkty#/vitaminovy-komplex-packy/

Najlepšia výživa na vlasy je tá prírodná

Pri výbere prípravkov je dôležité myslieť nielen na podporu rastu vlasov, ale aj na zdravie celého tela. Prírodná výživa na vlasy, ktorú obsahuje čerstvé ovocie a zelenina, chudé bielkoviny, zdravé tuky, ale aj prírodná kozmetika alebo doplnky stravy, je veľmi efektívna.

A bonus: vitamíny a minerály, ktoré podporujú rast a zdravie vlasov, majú na telo aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: 6 tipov, ako podporiť fungovanie sér na riasy a obočie

Čo je najlepšie: doplnok stravy na vlasy, alebo potraviny bohaté na vitamíny?

Istotne vás zaujíma, v akej forme by ste mali vitamíny na vlasy prijímať. Niektoré potraviny sa pýšia vysokým obsahom vitamínov a minerálov, ktoré sú pre vaše vlasy prospešné. Znamená to, že stačí zaradiť tieto potraviny do jedálnička, alebo ich treba prijímať aj v doplnkoch stravy?

Zdravá, vyvážená strava plná vitamínov (nielen tých na vlasy) je základ, bez ktorého sa nezaobídete. Pokiaľ túžite po zdravších a silnejších vlasoch, začnite konzumáciou potravín s prirodzeným obsahom vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých látok, ktoré podporujú rast vlasov.

Aj s vyváženou stravou bohatou na všetky dôležité vitamíny a minerály sa ale môže stať, že vaše vlasy potrebujú ešte o niečo viac. Vyšší prísun vitamínov a minerálov vám prospeje, ak sú vaše vlasy slabé, lámavé, mastné, suché, rednú alebo vypadávajú. Alebo ak skrátka túžite po hustejších, silnejších a zdravších vlasoch.

V takom prípade sú najefektívnejším riešením vitamínové doplnky stravy. Sú totiž zostavené tak, aby vlasom dodali koncentrované množstvo presne tých vitamínov a minerálov, ktoré vlasy potrebujú pre zdravý rast.

Najlepšie vitamíny pre ženy po 40

Ženy po 40. roku života často začínajú zápasiť so stratou vlasov spôsobenou vekom a hormonálnymi zmenami. Na rozdiel od mužov sa u nich prejavuje rovnomerným rednutím vlasov, ktoré sa postupne zhoršuje. Je preto dôležité okrem celkovej zdravej výživy zaistiť zvýšený príjem konkrétnych vitamínov, ktoré si poradia so špecifickými problémami, ktoré ženy v tomto veku trápia.

Najlepšie vitamíny pre ženy po 40 sú:

  • Biotín – S vekom môže u žien klesať prirodzená produkcia biotínu. Preto je dôležité zaistiť dostatočný príjem tohto vitamínu, ktorý je pre zdravie vlasov zásadný.

  • Vitamín D – Ženy po 40 sú často náchylnejšie na nedostatok vitamínu D, preto je potrebné zaistiť jeho prísun. Okrem padania vlasov bráni aj rednutiu kostí.

  • Vitamín C – Vitamín C je dôležitý pre syntézu kolagénu, ktorý tvorí štruktúru vlasov. S vekom v tele klesá prirodzená produkcia kolagénu, preto treba jeho tvorbu podporiť.

Vitamín A zaisťuje hydratáciu vlasov

Vitamín A sa v organizme podieľa na rade mechanizmov. Okrem imunity, zraku a kostí podporuje aj zdravie vlasov. Stimuluje tvorbu kožného mazu vo vlasovej pokožke, a zabraňuje tak jej vysúšaniu a svrbeniu. Keď je pokožka hlavy dostatočne hydratovaná, majú vlasy menšie sklony k lámavosti a štiepeniu končekov.

Vitamín B je pre vlasy kľúčový

Keď príde reč na vitamíny, ktoré pomáhajú podporovať zdravie vlasov, nemožno zabudnúť na komplex vitamínov B. Medzi tie najlepšie B vitamíny na vlasy patrí biotín, niacín a kyselina pantotenová.

Biotín (vitamín B7)

Biotín sa podieľa na tvorbe keratínu, bielkoviny, ktorá tvorí základ štruktúry vlasových vlákien. Vlasy sú vďaka keratínu silnejšie a odolnejšie.

Niacín (vitamín B3)

Niacín sa spoločne s biotínom podieľa na tvorbe bielkoviny keratínu. Okrem toho podporuje prekrvenie pokožky hlavy. S lepším prietokom krvi sa k vlasovým folikulom dostáva viac kyslíka a živín a folikuly tak môžu produkovať zdravšie a silnejšie vlasy.

Kyselina pantoténová (vitamín B5)

Kyselina pantoténová podobne ako niacín zlepšuje prekrvenie pokožky a vyživenie vlasových folikulov. Tiež sa podieľa na syntéze hormónov a neurotransmiterov, ktoré majú vplyv na rast a zdravie vlasov.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Lupiny v obočí: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbaviť raz a navždy

Vplyv vitamínu C na vlasy

Vitamín C je známy predovšetkým pre svoje účinky na imunitný systém. Podobne ale dokáže posilniť aj zdravie a odolnosť vlasov. Ako silný antioxidant pomáha totiž chrániť vlasové folikuly pred pôsobením voľných radikálov a oxidačným stresom, ktorý môže narušiť rastový cyklus vlasov a spôsobiť ich vypadávanie, rednutie a väčšiu lámavosť.

Vitamín C je navyše zásadný pri tvorbu kolagénu, bielkoviny, ktorá podporuje štruktúru a pevnosť vlasových vlákien. Zároveň pomáha telu vstrebávať železo, ktoré zohráva dôležitú úlohu v zdravom raste vlasov.

Vitamín D proti rednutiu vlasov

„Slnečný“ vitamín D sa v tele stará o silné kosti, odolný imunitný systém a okrem iného aj zdravé vlasy. Pomáha regulovať jednotlivé fázy rastového cyklu a zaisťuje, že vlasové folikuly správne prejdú celým cyklom.

Okrem toho vitamín D reguluje proliferáciu a diferenciáciu keratinocytov, buniek zodpovedných za produkciu keratínu.

Minerály na rast vlasov

Okrem vitamínov hrajú pri podpore rastu vlasov a udržiavaní ich zdravia zásadnú úlohu aj minerálne látky. Medzi kľúčové minerály, ktoré prispievajú k zdraviu vlasov, patrí železo, zinok a selén.

  • Železo - Železo je zásadný pre transport kyslíka a živín do vlasových folikulov.

  • Zinok – Zinok sa podieľa na syntéze DNA a bielkovín, ktoré sú pre rast vlasov nevyhnutné, a reguláciu mazových žliaz, vďaka ktorým je pokožka hlavy hydratovaná.

  • Selén – Selén je prirodzený antioxidant. Posiluje zdravie vlasov, znižuje zápaly a bráni vypadávaniu vlasov a vzniku lupín.

Vyskúšajte vitamínový komplex na vlasy, nechty a pleť

Pokiaľ chcete podporiť zdravie vlasov, nechtov i pokožky pomocou overeného prírodného zloženia, vyskúšajte prémiový vitamínový komplex deNatura. Starostlivo sme ho vyvinuli z celkom 27 účinných látok v bioaktívnej forme, ktoré zaručujú nielen krajšie a zdravšie vlasy, nechty a pleť, ale taktiež podporujú zdravie hormonálneho systému a celého organizmu.

Ako funguje prípravok na podporu rastu vlasov deNatura

#produkty#/vitaminy-samostatne/

Vitamínový komplex deNatura je prémiový multivitamín a multiminerál špeciálne navrhnutý pre zdravie vlasov, nechtov a pokožky. Obsahuje 28 účinných látok, ktoré sa navzájom perfektne dopĺňajú a pre maximálnu vstrebateľnosť sú v bioaktívnej forme. To znamená, že z každej zložky vyťažíte maximum toho, čo ponúka.

Komplex na podporu rastu vlasov deNatura obsahuje všetky dôležité vitamíny a minerály – biotín, niacín, kyselinu pantotenovú a ďalšie vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D, K2, železo, selén, zinok, mangán alebo meď. Vitamíny a minerály dopĺňa prémiový rybí kolagén, ktorý sa ľahko vstrebáva do tela, kyselina hyaluronová pre dokonalú hydratáciu, rastlinné extrakty a mnoho ďalších prírodných látok s overenou účinnosťou.

Najlepšie vitamíny na vlasy? Recenzie to povedia za nás

Vitamínový komplex deNatura je overený nielen výskumom a testovaním, ale predovšetkým našimi zákazníkmi. Pri všetkých našich produktoch si zakladáme na kvalitnom a účinnom zložení a je pre nás dôležité, aby vás ich účinky skrátka nadchli.

Preto sme radi, keď si pred nákupom prečítate skúsenosti zákazníkov, ktorí si už vitamínový komplex vyskúšali na vlastnej koži (a nechty a vlasy). Prezrite si ich tiež – možno vám pomôžu s výberom tých správnych vitamínov na vlasy!

Skúsenosti našich zákazníčok s vitamínovým komplexom

Michaela Gorčíková Nutričný poradca a vývoj produktov

Na starosti mám analýzu, testovanie a vývoj nových produktov. Mojimi rukami prejde každý produkt, ktorý sa snažím doladiť do najmenšieho detailu. Som tiež nutričná terapeutka, preto je zdravý životný štýl mojou neodmysliteľnou súčasťou. Milujem jedlo, silový tréning a pohodu pri sledovaní seriálov.