Ako na dlhé mihalnice? Je možné si vyrobiť domáce sérum?

Nič nezvýrazní oči tak ako krásne, plné, dlhé mihalnice. Pre mnohých z nás sú také mihalnice však nesplniteľným snom. Alebo nie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu k dlhým mihalniciam – a navyše vám prezradíme, ako fungujú séra na mihalnice!

Ako rastú riasy

Rast mihalníc je veľmi podobný rastu vlasov alebo obočia, ale napriek tomu sa v niektorých ohľadoch líši. Aby ste sa mohli o riasy správne starať, podporiť ich zdravý rast a získať dlhšie mihalnice, je potrebné zo všetkého najskôr porozumieť ich rastovému cyklu.

Riasy – rovnako ako vlasy a obočie – vyrastajú z vlasových folikulov. Sú to malé otvory v koži, ktoré sa v prípade rias nachádzajú na okraji očných viečok. V porovnaní s vlasovými folikulmi v pokožke hlavy sú menšie a nie sú usadené tak hlboko pod povrchom pokožky. Riasy, ktoré z folikulov vyrastajú, prechádzajú tromi rastovými fázami.

Anagénna (rastová) fáza rastu rias

Počas anagénnej (rastovej) fázy folikuly produkujú nové bunky a riasy dorastajú do dĺžky až jedného centimetra. Táto fáza trvá zhruba 30–45 dní – čím dlhšie trvá rastová fáza, tým skôr budete mať husté a dlhé mihalnice!

Katagénna (prechodná) fáza rastu rias

Po anagénnej fáze prichádza fáza katagénna, teda prechodná. Trvá zhruba dva týždne, počas ktorých sa vlasový folikul začne zmršťovať, prestane produkovať nové bunky a mihalnice sa postupne stenčia.

Telogénna (kľudová) fáza rastu rias

Počas poslednej, telogénnej fázy vlasový folikul odpočíva a nevyrastajú z neho žiadne riasy. Stará mihalnica vypadne a folikul sa pripravuje na opakovanie celého rastového cyklu. Folikuly neprechádzajú týmito fázami všetky naraz, takže zatiaľ čo niektoré folikuly sú v kľudovej fáze, iné aktívne produkujú krásne, dlhé mihalnice.

Správna starostlivosť o mihalnice

Striedanie rastových fáz ale samo o sebe nezaručí rast dlhých rias. Je potrebné sa o mihalnice správne starať, podporovať zdravie folikulov a vyhýbať sa poškodeniu mihalníc.

Čo robiť pre dlhé riasy

Odličujte sa opatrne a dôkladne

Pri odličovaní špirály okolia očí nedrhnite. Používajte jemný odličovací prípravok na olejovej báze, ktorý riasenku rozpustí, a následne mihalnice jemne umyte vodou. A hlavne odličujte poctivo každý večer. Keď pôjdete spať s make-upom a špirálou, vaše riasy budú ráno slabšie a vysušené.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: 5 chýb, ktoré ženy robia pri starostlivosti o riasy

Vyživujte mihalnice

Dlhé mihalnice potrebujú poriadnu dávku výživy. Doprajte im séra, oleje, kondicionéry a látky, ktoré podporujú prúdenie krvi. Tá má totiž na starosť prísun kyslíka a živín vlasovým folikulom.

Dodajte riasam vitamíny

Pokiaľ chcete husté a dlhé mihalnice, zaistite im dostatočný prísun vitamínov, ktoré podporia ich rast. Ktoré sú to?

  • Biotín podporuje tvorbu základnej stavebnej zložky vlasov, keratínu.
  • Vitamín E podporuje cirkuláciu krvi a jeho antioxidačné účinky bránia poškodeniu vlasových folikulov.
  • Vitamín C je dôležitý pri tvorbe proteínu kolagénu, ktorý podporuje rast zdravých, silných, dlhých rias.
  • Vitamín B12 podporuje prietok krvi, ktorá dodáva vlasovým folikulom a riasam živiny.

Čomu sa vyhnúť, keď chcete dlhé riasy 

Vyhnite sa teplu

Tým nemyslíme teplo počas horúcich letných dní, ale teplo pri používaní fénu, kulmy a ďalších stylingových pomôcok.

Ako na dlhé riasy so sérom

Ďalšou možnosťou, ako získať dlhé mihalnice, je sérum na mihalnice. Séra predstavujú účinnú kombináciu látok, ktoré podporujú a urýchľujú rast mihalníc – môže ísť o vitamíny, peptidy, výťažky z rastlín a ďalšie zložky. Ak sa chcete vyhnúť začervenaniu a podráždeniu, zároveň dosiahnuť čo najlepšie výsledky, vyberajte medzi kvalitnými prípravkami, ktoré obsahujú klinicky overené zložky.

#produkty#/serum-na-mihalnice-denatura/

Sérum na mihalnice je potrebné používať pravidelne, aby ste sa dočkali viditeľných výsledkov. Pokiaľ ho budete jemne nanášať na kraj viečka každý večer pred spaním, už za niekoľko týždňov či mesiacov môžete mať krásne, dlhé mihalnice.

Ako funguje prírodné sérum na riasy

Prírodné séra sú na získanie dlhých rias veľmi účinné, a navyše bývajú k pokožke veľmi šetrné. Využívajú silu prírodných zložiek, vitamínov a extraktov z rastlín na to, aby vaše riasy posilnili a pomohli im rásť.

Prírodné séra na riasy často obsahujú vitamíny s antioxidačnými účinkami, ktoré bránia mihalnice pred pôsobením voľných radikálov. Voľné radikály sú molekuly, ktoré poškodzujú bunky a tkanivá v tele – vrátane vlasových folikulov, ktorých poškodenie môže viesť k zníženiu rastu a vypadávaniu rias.

Ďalšie zložky prírodných sér na vlasy pomáhajú zvyšovať prietok krvi, ktorá vlasovým folikulom dodáva kyslík a potrebné živiny. Folikuly sú tak lepšie vyživené, silnejšie a produkujú dlhšie riasy. Prírodné zloženie môže tiež podporovať tvorbu stavebnej bielkoviny vlasov, rias a obočia, keratínu. A niektoré zložky pomáhajú mihalnice hydratovať a dodávajú im tak zdravý lesk.

Je možné vyrobiť domáce sérum na riasy?

Pokiaľ sa zaujímate o to, aké zložky obsahuje kozmetika, ktorú používate, potom vás iste napadlo, či je možné vyrobiť si vlastné, domáce sérum na mihalnice.

Vyrobiť si domáce sérum na mihalnice je samozrejme možné - existuje celý rad prírodných zložiek, ktoré môžu rast mihalníc podporiť. Je ale dôležité si uvedomiť, že domáce sérum s najväčšou pravdepodobnosťou nebude také kvalitné, ako sérum vyrobené odborníkmi. Vytvorenie bezpečného a zároveň účinného séra, ktoré vám naozaj zaistí zdravé a dlhé riasy, vyžaduje odborné znalosti a mnohokrát dlhé roky výskumu. Aj keď sa môže zdať, že výroba séra, ktoré obsahuje iba prírodné zložky, nie je náročná, opak je pravdou. Je potrebné dokonale rozumieť všetkým zložkám, ich vzájomným interakciám a minimalizovať ich vedľajšie účinky.

Aby ste si mohli byť istí, že je sérum na mihalnice stopercentne bezpečné, musí tiež prejsť rozsiahlym testovaním a získať potrebné certifikácie a osvedčenia. Na to musí splniť množstvo veľmi prísnych podmienok. Nielen, že každá zložka v sére na mihalnice musí byť bezpečná, ale aj účinná.

Aj pre nás bol vývoj nášho riasového séra náročný. Spoločne s tímom kozmetičiek, ale aj nutričných špecialistov sme dlho hľadali a testovali zloženie, na ktoré sa môžete spoľahnúť. A práve vďaka dlhodobému vývoju a testovaniu sme boli schopní vytvoriť sérum, s ktorým vám môžeme dlhé mihalnice garantovať.

Recenzie našich zákazníčok

 

Laura Brázdová Správa sociálnych sietí

Mojou hlavnou úlohou je plánovanie a tvorba obsahu na sociálnych sieťach a ich denná správa. Tvorím najmä na platformy Instagram a Facebook, kde odpovedám aj na vaše správy a komentáre. Milujem tanec, cestovanie a čas strávený s rodinou či priateľmi!