Ako spevniť nechty a podporiť ich rast

Vaše nechty nerastú tak rýchlo, ako si predstavujete? Nie sú dostatočne pevné? Alebo sa dokonca štiepia a lámu? Potom je tento článok práve pre vás. Pozrieme sa v ňom na to, čo nechty k svojmu rastu potrebujú, prečo sa niekedy štiepia a ako ich spevniť a podporiť ich rast.

Štruktúra a rast nechtov

Než sa pustíme do toho, ako nechty spevniť a čo môžete urobiť pre to, aby rástli rýchlejšie, poďme sa najskôr pozrieť na ich štruktúru a na to, ako rastú. Necht je tvrdé zakončenie prsta, ktoré chráni konček prsta pred zranením a zlepšuje citlivosť pri spracovaní hmatových vnemov. Okrem toho nám nechty pomáhajú pri každodenných úkonoch vrátane škrabania, rýpania alebo uchopovania predmetov.

Štruktúra nechtu

Necht sa skladá celkovo zo šiestich častí, a to koreňa, nechtového lôžka, nechtovej platničky, eponychia, paronychia a hyponychia. Každá z týchto častí plnú určitú funkciu.

  • Koreň nechtu – Koreň alebo aj nechtový matrix sa nachádza pod nechtovou kožičkou a je zodpovedná za tvorbu nových nechtových buniek. Nové bunky sa s rastom ďalších neustále posúvajú dopredu a postupne sa z nich stáva nechtová platnička.
  • Nechtové lôžko – Nechtové lôžko je koža pod nechtovou platničkou. Je bohaté na krvné cievy a nervové zakončenia.
  • Nechtová platnička - Nechtová platnička je tvrdá časť nechtu, ktorá je vidieť navonok. Skladá sa z vrstiev stvrdnutých, ktoré vytvára nechtový matrix.
  • Paronychium – Ako paronychium sa označuje mäkké tkanivo, ktoré obklopuje strany nechtu.
  • Eponychium – Eponychium je tá časť kože, ktorá prekrýva základňu nechtovej platničky – teda v oblasti, kde sa na nechte nachádza tzv. nechtík.
  • Hyponychium – Hyponychium je označenie pre kožu, ktorá sa nachádza na opačnom konci nechtu ako eponychium, pod voľným okrajom nechtovej platničky. Bráni vniknutiu nečistôt pod necht.

Ako rastú nechty

Už sme spomenuli, že rast nechtových buniek má na starosti nechtový matrix. Obsahuje bunky, ktoré sa neustále ďalej delia a vytvárajú nové a nové nechtové bunky. S tvorbou nových buniek sa tie existujúce postupne posúvajú dopredu, až nakoniec formujú nechtovú platničku (tvrdú, viditeľnú časť nechtu).

Nechty rastú zhruba rýchlosťou 3,47 milimetra za mesiac, to znamená priemerne 0,1 milimetra denne. Pre predstavu to znamená, že pokiaľ by ste úplne prišli o necht, bude trvať 6 mesiacov, kým dorastie od koreňa po špičku prsta.

Čo ovplyvňuje rast nechtov

Na to, ako rýchlo nechty v skutočnosti rastú, má vplyv celý rad faktorov. Toto sú tie najvýznamnejšie:

  • Vek - Rast nechtov má tendenciu sa s vekom spomaľovať.
  • Celkové zdravie - Na stave, pevnosti a rýchlosti rastu nechtov sa odráža aj celkový stav organizmu.
  • Genetika - Kvalita, tvar a rýchlosť rastu nechtov sú do určitej miery dané aj genetickou výbavou.
  • Starostlivosť o nechty – Vo veľkej miere ovplyvňuje rast nechtov aj starostlivosť, ktorú im venujete. Opatrné zastrihovanie, ochrana nechtov pred podráždením a správna hydratácia môžu spevniť nechty a zlepšiť ich kvalitu.
  • Poranenie – Poranenie nechtového matrixu, alebo okolitých častí môže dočasne alebo trvalo narušiť proces rastu nechtov.
  • Hormóny - Aj hormonálne zmeny majú vplyv na rast nechtov. Napríklad vplyvom tehotenských hormónov nechty rastú rýchlejšie a sú pevnejšie, zatiaľ čo po pôrode ich kvalita klesá. K rastu pevných nechtov prispievajú aj hormóny v puberte, kedy nechty rastú obvykle najrýchlejšie za celý život.

Vedeli ste, že...?

Nechty rastú na každom prste inou rýchlosťou. Najrýchlejšie rastú na dlhších prstoch, ako je ukazovák a prostredník. Rast nechtov je tiež rýchlejší na dominantnej ruke.

Čo spôsobuje lámavé, štiepivé nechty

Čas od času môžu každého potrápiť lámavé, rozštiepené nechty. Môže ísť o dočasný stav spôsobený napríklad mechanickým poškodením, ale aj o dlhodobý, chronický problém, ktorý má zložitejšiu príčinu. Poďme sa pozrieť na to, čo môže stáť za problémami so štiepivými nechtami.

Tip od deNatury:

Podporte rast nechtov vitamínovým komplexom na vlasy, nechty a pleť. Náš vitamínový komplex obsahuje 27 účinných látok v bioaktívnej forme, ktorá zaisťuje maximálnu vstrebateľnosť. Je navrhnutý tak, aby podporil kvalitu a zdravie vlasov, nechtov a pleti, najmä u žien, ktoré trpia nadmerným stresom a/alebo neprijímajú dostatok potrebných vitamínov a minerálov zo stravy.

#produkty#/vitaminovy-komplex-packy/

Nutričné ​​nedostatky

Pri problémoch s štiepivými nechtami je veľmi často na vine strava. Lámavé nechty, ktoré rastú pomaly, môže spôsobiť nedostatok bielkovín a ďalších dôležitých živín, ako sú vitamíny B (najmä biotín), C, E a A, horčík, železo a zinok.

Zdravotný stav

Niektoré zdravotné problémy sa môžu okrem iného prejavovať práve zhoršenou kvalitou nechtov, spomalením ich rastu a ich celkovým štiepením. Lámavé nechty sa väčšinou spájajú so psoriázou, lupusom, endokarditídou alebo ochoreniami obličiek, pečene a štítnej žľazy.

Lieky

Vedľajšie účinky niektorých liekov môžu tiež viesť k zníženiu kvality nechtov. S lámavosťou nechtov sa obvykle spájajú beta-blokátory (lieky na vysoký krvný tlak alebo srdcovú arytmiu), chemoterapia alebo tetracyklínové antibiotiká.

Nadmerné používanie prípravkov na nechty

Hoci môžu byť niektoré prípravky pre zdravie nechtov prospešné, nič sa nemá preháňať. Príliš časté používanie lakov a odlakovačov na nechty môže nechty časom oslabiť a viesť k ich štiepeniu a lámaniu.

Tip od deNatury:

Trápi vás lámavé nechty? Podporte ich vitamínovým komplexom deNatura! Vďaka starostlivo vybraným prírodným zložkám predstavuje účinné riešenie problémov s lámavosťou a štiepivosťou nechtov, vypadávaním vlasov a problematickou pleťou. Zároveň ale prispieva k normálnej funkcii reprodukčného systému, hormonálnej sústavy a zdraviu celého tela.

Ako na rýchly rast nechtov

Kvalita a rýchlosť rastu nechtov je do určitej miery určená genetickými predispozíciami, vekom a ďalšími faktormi. Aj keď sa môže zdať, že tým pádom ich rast nemôžete žiadnym spôsobom ovplyvniť, opak je pravdou. Keď svojim nechtom doprajete správnu starostlivosť a dostatok živín, odvďačí sa vám rýchlejším rastom, pevnejšou štruktúrou a zdravším vzhľadom.

Dostatočná hydratácia

Bez dostatočnej hydratácie telo nemôže fungovať tak, ako má. Prejaví sa to na množstve energie, kognitívnych schopnostiach, krvnom tlaku, pleti a samozrejme aj nechtoch. Preto ak chcete predísť suchým, lámavým nechtom a podporiť ich rast, začnite práve hydratáciou.

V prvom rade zaistite nechtom hydratáciu zvnútra. Podporíte tak okrem iného cirkuláciu krvi a k ​​nechtom sa dostane dostatočné množstvo živín. Snažte sa denne vypiť aspoň 2 litre vody (v lete a pri zvýšenej aktivite viac). Tekutiny môžete tiež doplniť konzumáciou niektorých potravín s vysokým obsahom vody, ku ktorým patrí najmä ovocie a zelenina.

Pre naozaj viditeľné výsledky nechty hydratujte aj zvonku. Obzvlášť v zime nezabudnite pravidelne používať hydratačný krém na ruky, ktorý zabraňuje vysúšaniu pokožky, a pridajte aj výživný olej alebo sérum na kožičku okolo nechtov.

Správna starostlivosť o nechty

Rast nechtov môžete urýchliť aj tým, že sa o ne budete starať a chrániť ich pred poškodením. Čo všetko správna starostlivosť o nechty zahŕňa?

  • Pravidelne ich zastrihujte. Udržujte nechty v takej dĺžke, aby neboli príliš náchylné na zlomenie. Používajte na to čisté nožničky na nechty a zastrihujte ich do mierneho oblúka, aby nezarastali. Pravidelné zastrihovanie nechtov podporuje krvný obeh, a vaše nechty tak porastú rýchlejšie.
  • Pilníkujte. Pravidelným pilníkovaním môžete nechty šetrne vytvarovať a zabrániť ich zalamovaniu. Ak chcete nechty spevniť, pilníkujte ich v jednom smere; pohyby tam a späť môžu viesť k štiepeniu.
  • Doprajte nechtom pauzu od laku. Pokiaľ nechty často lakujete a máte pocit, že nerastú podľa vašich predstáv, môže pomôcť pauza od lakovania. Lak síce môže zlepšiť vzhľad nechtov a dokonca ich spevniť, ale príliš časté lakovanie (a hlavne odlakovanie!) môže nechty vo výsledku oslabiť. Namiesto toho, aby ste hneď menili jeden lak za druhý, doprajte nechtom pár dní na zotavenie a nadýchnutie.
  • Chráňte nechty. Nechty a kožička v ich okolí sú citlivé na agresívne látky. Pri umývaní riadu alebo používaní čistiacich prípravkov preto používajte rukavice, ktoré zabránia vysušovaniu a poškodeniu nechtov.

Zdravá strava bohatá na vitamíny

Na zdraví a raste nechtov sa vo veľkej miere podieľa aj to, čo jete. Nechty na svoj rast potrebujú celú radu živín, a keď ich nemajú dostatok, môžu rásť pomalšie a ľahšie sa lámať. Pokiaľ chcete nechty spevniť a napomôcť ich rýchlemu rastu, doprajte im poriadnu dávku živín.

Biotín

Ak sa snažíte podporiť rast nechtov, ale aj vlasov, rias alebo obočia, potom nesmiete minúť vitamín B7, lepšie známy pod názvom biotín. Biotín pomáha posilňovať keratínovú štruktúru nechtov, aby nechty boli silnejšie, pevnejšie a odolnejšie.

Biotín nájdete najmä vo vaječnom žĺtku, orechoch (mandle, vlašské orechy), slnečnicových semienkach alebo celozrnnom pečive.

Bielkoviny

Rast silných a zdravých nechtov podporujú aj bielkoviny. Nechty sú totiž tvorené práve bielkovinou, a to konkrétne keratínom – rovnako ako vlasy a pokožka. Strava, ktorá obsahuje dostatok bielkovín, podporuje syntézu keratínu v bunkách zodpovedných za rast nechtov, a zaisťuje tak zdravý, plynulý rast pevných nechtov.

Vhodné zdroje bielkovín sú napríklad ryby, hydina, strukoviny a mliečne výrobky.

Vitamín C

Vitamín C má v tele množstvo rôznych úloh. Vo vzťahu k nechtom je dôležitá najmä jeho rola pri tvorbe kolagénu, ktorý prispieva k štrukturálnej integrite a pevnosti nechtov. Okrem toho má vitamín C antioxidačné vlastnosti, a tak bráni oxidačnému stresu, ktorý môže spomaľovať rast nechtov.

Skvelými zdrojmi vitamínu C v strave môžu byť citrusové plody, bobuľovité ovocie (najmä jahody, čučoriedky), kiwi a paprika.

Vitamín E

Vitamín E je najmä silný antioxidant. To znamená, že bráni telo pred oxidačným stresom, ktorý môže okrem mnohých ďalších negatívnych účinkov na organizmus spomaliť rast nechtov. Vitamín E tiež podporuje cirkuláciu krvi. K nechtovým bunkám sa tak rýchlejšie dostávajú všetky živiny, vďaka ktorým môžu nechty rýchlejšie rásť.

Dostatok vitamínu E môžete svojim nechtom zaistiť konzumáciou zeleniny, ako je špenát a kel, orechov (mandle, lieskové oriešky), slnečnicových semienok a používaním olivového oleja.

Zinok

V neposlednom rade na zrýchlenie rastu nechtov zaraďte zinok. Je dôležitou súčasťou bunkových procesov a podporuje rast a delenie buniek, vrátane tých nechtových. Prispieva navyše k tvorbe keratínu, podporuje imunitu a má antioxidačné účinky.

Dobré zdroje zinku sú orechy a semená, celozrnné pečivo, strukoviny, morské plody a hydinové mäso.

#produkty#/premiovy-vitaminovy-komplex/

Najlepšie vitamíny na nechty

Zaistiť dostatok živín a vitamínov, ktoré vaše nechty k rýchlemu a zdravému rastu potrebujú, iba zo stravy, môže byť občas náročné. Pokiaľ máte pocit, že do svojho jedálnička pravidelne zaraďujete všetko, čo si len nechty môžu priať, a ony stále nerastú, možno ich na čase vyskúšať extra dávku živín v podobe doplnkov stravy.

Správny doplnok stravy pre nechty by mal obsahovať účinnú kombináciu zložiek, ktoré podporia zdravie vašich nechtov, spevnia ich a zrýchlia ich rast. A práve takú kombináciu nájdete napríklad v našom vitamínovom komplexe.

Vitamínový komplex deNatura obsahuje celkom 27 účinných látok v bioaktívnej forme, ktorá zaisťuje maximálnu vstrebateľnosť. Je vytvorený tak, aby dodal všetky potrebné živiny a prispel k zdraviu a kráse nielen vašich nechtov, ale aj vlasov a pleti.

Michaela Gorčíková Nutričný poradca a vývoj produktov

Na starosti mám analýzu, testovanie a vývoj nových produktov. Mojimi rukami prejde každý produkt, ktorý sa snažím doladiť do najmenšieho detailu. Som tiež nutričná terapeutka, preto je zdravý životný štýl mojou neodmysliteľnou súčasťou. Milujem jedlo, silový tréning a pohodu pri sledovaní seriálov.