4 najlepšie domáce peelingy na pery: Vyrobte si vlastný scrub

Čo keby vaše pery boli vždy dokonale hydratované, vláčne, jemné… možno dokonca o niečo plnšie? Dokonale hydratovanú, vyživenú a na pohľad pevnejšiu a žiarivejšiu pleť získate s deNatura hydratačným sérom s kyselinou hyalurónovou a vitamínom C. Ale čo s perami? S kvalitným peelingom to nie je problém. A najlepšie na tom je, že dokonalý peeling na pery si môžete vyrobiť v pohodlí vlastnej kuchyne z ingrediencií, ktoré pravdepodobne máte už doma. Či ste kávoví závisláci, milovníci ovocia, alebo si len chcete trochu osladiť život, v našom článku si svoj obľúbený recept na domáci peeling na pery nájde každý.

Na čo je peeling na pery?

Peeling alebo scrub na pery je kozmetický prípravok, ktorý sa používa na odstránenie odumretých kožných buniek z pier. Obsahuje abrazívne častice, alebo prírodné exfolianty, ktoré odstraňujú suchú pokožku z povrchu pier.

Tým, že peeling zbavuje pery suchej a odumretej pokožky, ich šetrne vyhladzuje a prekrvuje. Pery sú po peelingu hladšie, jemnejšie, hydratované a viditeľne krajšie.

Ako funguje peeling?

Peeling na pery funguje tak, že jemne mechanicky obrusuje pokožku pier tak, aby odstránil vrstvu odumretých buniek a suchej kože a odkryl hladšiu, jemnejšiu a hydratovanejšiu pokožku pod ňou. Peeling na pery môže obsahovať abrazívne častice alebo prírodné exfolianty, ktoré pomáhajú pokožku pier jemne obrusovať.

Abrazívne častice sú obvykle vyrobené zo syntetických materiálov, ako je polyetylén, polypropylén, nylon či oxid kremičitý. Môžu mať rôznu veľkosť a podobu – od malých guličiek až po jemný exfoliačný prášok.

Pokiaľ chcete skôr peeling, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu aj vašej pokožke, vyskúšajte peelingy s prírodnými exfoliantami. Najčastejšie sa používa cukor, soľ či kávové zrná. Prírodné exfolianty často prirodzene obsahujú vitamíny a minerály, vďaka ktorým pokožku nielen obrúsia, ale aj vyživia a hydratujú.

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Je možné vyrobiť si domáce sérum na riasy?

Ako sa používa peeling?

Pred použitím peelingu navlhčite pery vlažnou alebo teplou vodou. Pery tak budú jemnejšie, vláčnejšie a bude jednoduchšie z nich odstrániť odumretú kožu bez podráždenia. Navlhčenie pier tiež pomôže pokožke absorbovať hydratáciu počas peelingu.

Následne na pery aplikujte malé množstvo peelingu a krúživými pohybmi pery asi minútu jemne masírujte, aby mohol scrub pôsobiť čo najefektívnejšie. Po peelingu pery dôkladne opláchnite, aby na nich nezostali zvyšky prípravku. Nezabudnite pery hydratovať balzamom na pery alebo hydratačným olejom, aby zostali krásne jemné a vyživené.

Tip od deNatury:

Vždy nanášajte peeling krúživými pohybmi. Rovné pohyby z jednej strany na druhú by mohli spôsobiť poranenie pery.

Platí, že menej je viac. Aj keď sú účinky peelingu na pery návykové, časté používanie peelingu vašim perám vôbec neprospieva. Aby pery vydržali zdravé a jemné, používajte peeling maximálne dvakrát týždenne. Nadmerná exfoliácia môže totiž pery vysúšať a dráždiť.

#produkty#/vitaminovy-komplex-packy/

Kedy potrebujete peeling?

Pravidelné používanie peelingu na pery vám pomôže k jemným, vláčnym a zdravo vyzerajúcim perám. Existujú ale situácie, v ktorých vaše pery ocenia peeling ešte o niečo viac ako inokedy:

Na suché pery v zime

V zime je naša pokožka najzraniteľnejšia. A to platí aj pre pery. Chladný, suchý vzduch a časté prechody z tepla do zimy môžu pery podráždiť a vysušiť. Používanie peelingu počas zimných mesiacov vám pomôže udržať pery hebké, zdravé a vyživené.

Po vystavení pier slnku

Pri opaľovaní často zabúdame na pery. Veď sa predsa nemôžu spáliť! Alebo áno? Pery sú na slnečné žiarenie citlivé úplne rovnako ako zvyšok tváre a po nadmernom slnení si zaslúži starostlivosť. Slnko ich totiž vysušuje a poškodzuje. Peeling odstráni odumretú suchú kožu a nahradí ju vrstvou novej, zdravej pokožky.

Tip od deNatury:

Nikdy nepoužívajte peeling na pery spálené od slniečka. Odstránením kožných buniek môžete spôsobiť podráždenie a zápal.

Pred použitím rúžu alebo lesku na pery

Ak si pred nanesením rúžu, alebo lesku urobíte rýchly peeling, vaše pery sa vám za to patrične odmenia. Keď sú pery hladšie a rovnomernejšie, rúž sa na ne lepšie nanáša a oveľa dlhšie na nich vydrží.

Keď sú pery suché

Ak máte pocit, že sú vaše pery suché a podráždené, či už je to vplyvom počasia, alebo napríklad dehydratácia, zachráňte ich pred popraskaním peelingom na pery.

Tip od deNatury:

Použite domáci scrub na pery, kým sú pery len trochu vysušené. Pokiaľ začali praskať, s použitím peelingu počkajte, až sa zahojí.

Ako na výrobu domáceho peelingu na pery

Domáci peeling na pery č. 1: Sladký medovo-kokosový peeling

Medovo-kokosový domáci peeling na pery vaše pery nielen šetrne obrúsi, ale aj hydratuje a upokojí pri podráždení.

Med aj kokosový olej sú prírodné zvlhčujúce látky, takže vaše pery zanechajú vláčne a dokonale hydratované, a k tomu majú upokojujúce a hojivé účinky. Medovo-kokosový domáci peeling na pery je preto ideálny, keď potrebujete upokojiť a zahojiť podráždené a popraskané pery. Antioxidačné vlastnosti medu vaše pery navyše ochránia pred pôsobením voľných radikálov.

Ako na výrobu medovo-kokosového domáceho peelingu na pery

Čo budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu medu
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja, zmäknutého
  • ¼ hrnčeka kokosového cukru
  • Štipku vanilkového prášku
  • 1 lyžičku olivového oleja

Ako na to:

  1. Zmiešajte v miske med, kokosový olej a vanilkový prášok, kým sa dokonale nepremiešajú.
  2. Zmiešajte kokosový cukor a miešajte, kým sa rovnomerne nespoja.
  3. Primiešajte olivový olej.

Domáci peeling na pery č. 2: Osviežujúci peeling s kiwi a jahodami

#produkty#/vitaminy-samostatne/

Malé zrniečka v kiwi a jahodách sa postarajú o perfektnú exfoliáciu vašich pier, zatiaľ čo ich antioxidačné vlastnosti ich budú chrániť pred poškodením voľnými radikálmi a ďalšími škodlivinami z okolia. Vďaka cukru, ktorý kiwi a jahody prirodzene obsahujú, pomôže tento domáci peeling pery hydratovať a zabráni ich vysúšaniu.

Kiwi aj jahody sú výbornými zdrojmi vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu. A kolagén sa v tele stará okrem iného o odolnosť, pružnosť a štruktúru pokožky a pomáha ju udržovať pevnú a vypnutú.

Ako na výrobu domáceho peelingu na pery s kiwi a jahodami

Pripravte si:

  • 1 jahodu
  • ½ kiwi
  • 6 lyžíc cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 kvapky vitamínu E (nepovinné)

Ako na to:

  1. Rozmixujte jahodu a kiwi v mixéri a odložte na stranu.
  2. Do misky pridajte cukor a olivový olej. Zmes premiešajte, kým sa nespojí.
  3. Pridajte do zmesi rozmixované ovocie a dobre premiešajte.
  4. Pre lepšiu výživu pokožky pridajte vitamín E.

Domáci peeling na pery č. 3: Energizujúci kávový peeling na pery

Tento domáci peeling na pery, ktorý kombinuje kávu s cukrom, zaručuje dôkladnú exfoliáciu. Kofeín navyše stimuluje prietok krvi, ktorá pokožke pier dodáva potrebné živiny a kyslík. Antioxidanty obsiahnuté v káve chránia vaše pery pred voľnými radikálmi a zabránia ich predčasnému starnutiu.

Kofeín v káve spôsobí, že do pier bude počas peelingu a nejaký čas po ňom prúdiť viac krvi. Kávový domáci peeling na pery tak pôsobí ako dočasný botox. Vaše pery budú vyzerať nielen hladšie, ale aj plnšie.

Ako na výrobu kávového domáceho peelingu na pery

Čo potrebujete:

  • 1 lyžičku jemne mletej kávy
  • 1 lyžičku mletého cukru
  • 1 lyžičku oleja (kokosového, olivového alebo jojobového)
  • ½ lyžičky medu

Ako na to:

  1. Vysypte do misky kávu a cukor. Zmiešajte ich dohromady, kým sa dobre nespoja.
  2. Pridajte vybraný olej a zmiešajte ho so zmesou kávy a cukru, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Do misky pridajte med a zmiešajte ho s ostatnými prísadami.

Domáci peeling na pery č. 4: Sladký cukrový peeling s bambuckým maslom

Zatiaľ čo zrniečka cukru v tomto domácom peelingu na pery pokožku vašich pier šetrne, ale dôkladne obrúsia, bambucké maslo sa postará o jej hydratáciu a výživu. Bambucké maslo má navyše protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú upokojiť podráždenú pokožku a pomáha zmierniť starnutie pokožky.

Vďaka vysokému obsahu vitamínov A a E a esenciálnych mastných kyselín zanechá domáci scrub na pery z bambuckého masla pery dokonale vyživené a podporí tvorbu nových kožných buniek.

Ako na výrobu cukrového domáceho peelingu na pery s bambuckým maslom

Čo budete potrebovať:

  • 1 lyžicu cukru
  • 1 lyžicu bambuckého masla

Ako na to:

  1. Jednoducho zmiešajte cukor s bambuckým maslom, kým nevytvorí rovnomernú zmes.
  2. Pre dôkladnejšiu hydratáciu a zvlhčenie môžete pridať kvapku medu alebo kokosového oleja.

Ako skladovať domáci scrub na pery

Aby si domáci peeling na pery zachoval kvalitu a účinnosť čo najdlhšie, je dôležité ho správne skladovať. Tu je niekoľko tipov:

Skladujte domáci peeling v uzavretej vzduchotesnej nádobe

Používanie vzduchotesnej nádoby zabráni prenikaniu vzduchu a vlhkosti k vášmu domácemu peelingu. V opačnom prípade by mohol rýchlo vyschnúť a byť nielen neúčinný, ale aj nepoužiteľný.

Uchovávajte domáci scrub na chladnom a suchom mieste

K vášmu domácemu peelingu na pery by sa nemali dostávať priame slnečné lúče a vlhkosť. Hrozí, že by ingrediencie mohli zaschnúť a zatvrdnúť alebo že by oleje obsiahnuté v scrube mohli začať žltnúť. Vystavenie teplu, alebo priamemu slnečnému žiareniu, môže navyše spôsobiť rozpad olejov a stratu ich účinnosti.

Označte nádobu s domácim peelingom na pery

Na nádobku s domácim peelingom na pery uveďte, aké ingrediencie obsahuje a kedy ste ho vyrobili. Udržíte si tak prehľad o tom, ako dlho vám ktorý peeling vydrží a kedy je na čase ho buď rýchlo spotrebovať, alebo radšej vyhodiť.

Spotrebujte domáci scrub na pery v priebehu niekoľkých týždňov

Aj keď vám domáci peeling na pery môže pri správnom skladovaní vydržať aj niekoľko mesiacov, je lepšie sa na to nespoliehať. Vyrobte si preto vždy len také množstvo, ktoré dokážete spotrebovať v priebehu niekoľkých týždňov. Nemá zmysel peeling hromadiť, veď si kedykoľvek môžete vyrobiť ďalšiu várku!

deNatura tip

Prečítajte si tiež: Ako si vyrobiť domácu masku na pery?

Laura Brázdová Správa sociálnych sietí

Mojou hlavnou úlohou je plánovanie a tvorba obsahu na sociálnych sieťach a ich denná správa. Tvorím najmä na platformy Instagram a Facebook, kde odpovedám aj na vaše správy a komentáre. Milujem tanec, cestovanie a čas strávený s rodinou či priateľmi!